Puszyste placuszki o intensywnym smaku kakao z łyżką domowego twarożku i garścią owoców jagodowych - śniadanie idealne :) Jeżeli jesteście miłośnikami wszlekiej maści naleśników, placuszków, racuszków itp. to z pewnością te Wam bardzo, ale to bardzo posmakują. To co je wyróżnia to aromat wanilii i kakao, który nadaje im niesamowitego charakteru. Polecam w szczególności na weekendowe leniwe śniadanie :)
SKŁADNIKI ( około 15 placuszków)
1,5 szklanki mąki
1 jajko
250 ml zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego gęstego
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
mleko (opcjonalnie, jeśli ciasto będzie zbyt gęste)
twarożek
dwa plastry białego sera
dwie łyżki jogurtu naturalnego
sok z 1/4 cytryny
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
dodatkowo
jagody
borówki
płatki migdałów
płatki czekoldowe
listki melisy cytrynowej
miód/ syrop różany
lub inne ulubione dodatki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Oddzielić białko od żółtka. Żółtko utrzeć z cukrem. Dodać zsiadłe mleko/jogurt i dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką lub mikserem). Stopniowo dodawać przesianą mąkę, kakao i sodę cały czas mieszając.
2. Białko wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać obie masy ( białka dodawać do masy jogurtowej- nie odwrotnie!).
3. Na patelni rozgrzać niedużą ilość oleju. Wylewać na patelnię nieduże placuszki i smażyć z każdej strony ok 1-1,5 minuty w zależności od grubości placuszka. Najlepiej spróbować pierwszego i jeśli będzie niedosmażony, odpowiednio wydłużyć czas smażenia kolejnych.
4. W miseczce widelcem rozgnieść ser razem z jogurtem naturalnym, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym.
5. Na talerzu układać kolejno: placuszek, twarożek, owoce, placuszek, twarożek, owoce, płatki migdałow, płatki czekolady, listki melisy. Całość delikatnie polać miodem lub syropem różanym.
Smacznego!
Wyglądają znakomicie! Mogłabym takie zjeść nie tylko na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
Dziękuję :) Jako deser myślę, że też będą świetne :)
Usuń