Jedliście kiedyś satay'e? Jeśli nie to najwyższy czas spróbować :) To azjatyckie danie, wywodzi się z jednej z indonezyjskich wysp, najprawdopodobniej Jawy lub Sumatry. Satay to nic innego jak wąski płat mięsa w orientalnej marynacie, nabity na bambusowy patyczek i zapiekany nad ogniskiem / grillem, podawany z pikantnym sosem z papryczek chilii. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom w jednym małym satay'u można poczuć niezły kawał Azji :) Do tego dania doskonale nadadzą się w zasadzie wszystkie rodzaje mięsa : kurczak, wołowina, jagnięcina, polędwiczka wieprzowa a także krewetki, czy ryby. Można eksperymentować ze składnikami marynaty i za każdym razem tworzyć nowe danie. Podane z domowym sosem słodko kwaśnym smakują wręcz wybornie. Polecam, naprawdę są genialne w swej prostocie.
SKŁADNIKI (8 szaszłyków)
- 1 duża podwójna pierś z kurczaka
- 1-2 papryczki chilli
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- sok i skórka z 1 limonki
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1- łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka ziaren kolendry
- patyczki do szaszłyków
sos
- 3 papryczki chilli ( jedna z pestkami)
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 100 ml octu ryżowego
- 6 łyżek cukru
- sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w podłużne paski ( dość grube, tak by swobodnie można było je nabić na patyczek)
- Papryczkę chilli drobno posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
- Pokrojone mięso nabić na patyczki. Ułożyć w płaskim naczyniu i zalać marynatą, tak by każdy kawałek mięsa był w niej zanurzony. Odsawić na conajmniej 2-3 h ( najlepiej na całą noc).
- Papryczkę chilli drobno posiekać ( jeśli lubimy bardziej pikantne można wszystkie papryczki dodać z pestkami). Imbir i czosnek obrać i zetrzeć na tarce. W rondelku umieścić ocet ryżowy, cukier, papryczkę imbir oraz czosnek. Mieszać do momentu aż ocet nieco odparuje, cukier się całkowicie rozpuści i całość zacznie przybierać konsystencję gęstego syropu. Gotowy sos zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić.
- Zamarynowane satay'e grillować po 2-3 minuty z każdej strony - mięso bardo szybko się grilluje z uwagi na swój wąski kształt.
- Gotowe szaszłyki podawać z pikantnym sosem słodko kwaśnym.
wygląda ciekawie, niestety lista składników nijak ma się do samego opisu wykonania.....
OdpowiedzUsuńNie widzę tutaj braku spójności, ale jeśli są dla Ciebie w przepisie jakieś niejasności w przepisie to proszę o konkretne pytanie, z chęcią wyjaśnię :)
Usuń