Orientalny kurczak na patyku, czyli satay w pikantnym sosie

Jedliście kiedyś satay'e? Jeśli nie to najwyższy czas spróbować :) To azjatyckie danie, wywodzi się z jednej z indonezyjskich wysp, najprawdopodobniej Jawy lub Sumatry. Satay to nic innego jak wąski płat mięsa w orientalnej marynacie, nabity na bambusowy patyczek i zapiekany nad ogniskiem / grillem, podawany z pikantnym sosem z papryczek chilii. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom w jednym małym satay'u można poczuć niezły kawał Azji :) Do tego dania doskonale nadadzą się w zasadzie wszystkie rodzaje mięsa : kurczak, wołowina, jagnięcina, polędwiczka wieprzowa a także krewetki, czy ryby. Można eksperymentować ze składnikami marynaty i za każdym razem tworzyć nowe danie. Podane z domowym sosem słodko kwaśnym smakują wręcz wybornie. Polecam, naprawdę są genialne w swej prostocie.


SKŁADNIKI (8 szaszłyków)


  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 1-2 papryczki chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • sok i skórka z 1 limonki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1- łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • patyczki do szaszłyków

sos


  • 3 papryczki chilli ( jedna z pestkami)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 100 ml octu ryżowego
  • 6 łyżek cukru
  • sól 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w podłużne paski ( dość grube, tak by swobodnie można było je nabić na patyczek)
  2. Papryczkę chilli drobno posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
  3. Pokrojone mięso nabić na patyczki. Ułożyć w płaskim naczyniu i zalać marynatą, tak by każdy kawałek mięsa był w niej zanurzony. Odsawić na conajmniej 2-3 h ( najlepiej na całą noc).
  4. Papryczkę chilli drobno posiekać ( jeśli lubimy bardziej pikantne można wszystkie papryczki dodać z pestkami). Imbir i czosnek obrać i zetrzeć na tarce. W rondelku umieścić ocet ryżowy, cukier, papryczkę imbir oraz czosnek. Mieszać do momentu aż ocet nieco odparuje, cukier się całkowicie rozpuści i całość zacznie przybierać konsystencję gęstego syropu. Gotowy sos zdjąć z ognia i  całkowicie wystudzić. 
  5. Zamarynowane satay'e grillować po 2-3 minuty z każdej strony - mięso bardo szybko się grilluje z uwagi na swój wąski kształt.
  6. Gotowe szaszłyki podawać z pikantnym sosem słodko kwaśnym.
Smacznego!



This entry was posted on 24 lip 2014 and is filed under ,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Orientalny kurczak na patyku, czyli satay w pikantnym sosie”

  1. wygląda ciekawie, niestety lista składników nijak ma się do samego opisu wykonania.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie widzę tutaj braku spójności, ale jeśli są dla Ciebie w przepisie jakieś niejasności w przepisie to proszę o konkretne pytanie, z chęcią wyjaśnię :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...