Mięsno - śmietanowa tarta z kurkami.

Kurki w tarcie smakują tak fenomenalnie, że nie mogłam poprzestać na jednej :) Pełnoziarniste ciasto i masa śmietanowo serowa znowu posłużyły mi za bazę. Smak uzupełniłam przepyszną pikantną masą mięsno kurkową. Tarta jest cudowna, wspaniała... po prostu musicie spróbować :) 


SKŁADNIKI

kruche ciasto i masa serowo śmietanowa  z tego przepisu

dodatkowo

250g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo- wieprzowego
250g kurek
1 cebula
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki sosu tabasco
3 łyżki sosu worchester
świeży tymianek
świeżozmielony pieprz
sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Mięso doprawić sosem tabasco, worchester oraz solą, pieprzem i świeżym tymiankiem (lub oregano) do smaku. Przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać czosnek i wymieszać z mięsem.

2. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Kurki dokładnie oczyścić, większe pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek podsmażyć cebulkę doprawioną szczyptą soli, gdy się zeszkli dodać kurki. Smażyć kilka minut. Następnie dodać mięso i smażyć, aż się całkowicie zetnie. Zdjąć z ognia.

3. Ciastem wyłożyć formę do tarty, następnie ponakłuwać ciasto widelcem. Spód tarty podpiec 10 minut w temperaturze 180 stopni. 

4. Na podpieczony spód wyłożyć mięsną masę, a na nią masę serową. 

5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 25 min.

Smacznego!







This entry was posted on 13 lip 2014 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...