Grillowana kukurydza z pikantnym masełkiem pietruszkowo- czosnkowym

Uwielbiam kukurdzę w każdej postaci. Gotowane kolby kukurydzy sprzedawane wszędzie - na plaży, przy drodze, w mieści, po prostu wszędzie to nieodłączne wspomnienie wakacji spędzanych nad morzem ;) W domu też często przyrządzam taką kukurydzę, gotuję ją w lekko osłodzonej i osolonej wodzie i podaję samą albo z odrobiną soli. Jest pyszna. Ale jeszcze lepiej smakuje kukurydza prosto z grilla! Ma piękny kolor, fantastyczny smak i aromat, a dodatek ostrego masła z chilii i ziołami jest po prostu idealny :)



SKŁADNIKI


  • 2 kolby kukurydzy

masło


  • 1/3 kostki dobrego masła
  • dwie łyżki posiekanej drobno pietruszki
  • 1/2 posiekanej drobno papryczki chili ( z pestkami lub bez, w zależności od preferowanego stopnia ostrości)
  • 1 płaska łyżeczka vegety lub soli


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Kukurydzę przekroić na pół. Można skropić oliwą ( lub marynatą pozostałą z grillowanych mies). Ułożyć na ruszcie i grillować ok 10 min z każdej strony, aż ziarenka zaczą się rumienić i będą miękkie.
  2. Masło wyjąć z lodówki aby trochę zmiękło. Ugnieść widelcem w miseczce wszystkie składniki masełka. Odstawić na 10 min aby smaki się przegryzły.
  3. Kolby zdjąć z grilla ułożyć na talerzu i położyć na nich pikantne masełko.
Smacznego!




Kukurydziane wariacje III

This entry was posted on 26 lip 2014 and is filed under ,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

One Response to “Grillowana kukurydza z pikantnym masełkiem pietruszkowo- czosnkowym”

  1. Uwielbiam kukurydzę. :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...