Uwielbiam kukurdzę w każdej postaci. Gotowane kolby kukurydzy sprzedawane wszędzie - na plaży, przy drodze, w mieści, po prostu wszędzie to nieodłączne wspomnienie wakacji spędzanych nad morzem ;) W domu też często przyrządzam taką kukurydzę, gotuję ją w lekko osłodzonej i osolonej wodzie i podaję samą albo z odrobiną soli. Jest pyszna. Ale jeszcze lepiej smakuje kukurydza prosto z grilla! Ma piękny kolor, fantastyczny smak i aromat, a dodatek ostrego masła z chilii i ziołami jest po prostu idealny :)
SKŁADNIKI
- 2 kolby kukurydzy
masło
- 1/3 kostki dobrego masła
- dwie łyżki posiekanej drobno pietruszki
- 1/2 posiekanej drobno papryczki chili ( z pestkami lub bez, w zależności od preferowanego stopnia ostrości)
- 1 płaska łyżeczka vegety lub soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kukurydzę przekroić na pół. Można skropić oliwą ( lub marynatą pozostałą z grillowanych mies). Ułożyć na ruszcie i grillować ok 10 min z każdej strony, aż ziarenka zaczą się rumienić i będą miękkie.
- Masło wyjąć z lodówki aby trochę zmiękło. Ugnieść widelcem w miseczce wszystkie składniki masełka. Odstawić na 10 min aby smaki się przegryzły.
- Kolby zdjąć z grilla ułożyć na talerzu i położyć na nich pikantne masełko.
Smacznego!
Uwielbiam kukurydzę. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com