To ciasto skradło moje podniebienie! Jako, że czekoladki reese's uwielbiam w każdej postaci, nie mogłam przejść obok tego przepisu obojętnie. Zrobiłam go raz, drugi, trzeci... i się uzależniłam :) Jest idealne! Obiecuję, że nawet ten kto nie przepada za masłem orzechowym będzie zachwycony tym przepisem.
- 200g herbatników/ciasteczek owsianych/ lub innych kruchych ciasteczek
- 2 kopiaste łyżki masła orzechowego
- 1 kopiasta łyżka masła
- 200g gorzkiej czekolady ( lub 100g gorzkiej i 100g mlecznej)
- 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
- 50g białej czekolady
- 1 płaska łyżka masła orzechowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Herbatniki rozdrabniamy blenderem /tłuczkiem tak, aby uzyskać konsystencję piasku. Dodajemy masło orzechowe i roztopione masło mieszamy/miksujemy do całkowitego połączenia składników.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy masę i równomiernie rozprowadzamy po całej blaszce.
- Czekoladę i masło orzechowe roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali i wylewamy na herbatnikową masę.
- Białą czekoladę i masło orzechowe roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Przy pomocy łyżeczki, tworząc nierównomierne wzory wylewamy białą masę na ciemną masę czekoladową.
- Drugim końcem łyżeczki przeciągamy po masie tworząc "esy floresy". Wstawiamy do lodówki, aby ciasto stężało.
Poniżej filmik, który przedstawia tworzenie ciasta krok po kroku :)
wymiękłam.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTo ciasto to raj <3 Jest kawałek dla mnie? ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
no pewnie, nawet dwa! :)
UsuńMasło orzechowe, czekolada i herbatniki to coś dla mnie!:)
OdpowiedzUsuńjest przepyszne :)
UsuńŚwietne! Super Asiu! :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOjej! Wygląda tak wspaniale, że zaraz zacznę ślinić się do monitora! :D Ciągle poszukuję przepisów na wspaniałe słodkości z masłem orzechowym ale coś czuję, że poszukiwania już zakończone! :D Z pewnością wypróbuję i postaram się nie uzależnić... ale w sumie, po co się biega jeśli nie po to, żeby zajadać się takimi pysznościami? :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :D
Fajna, apetyczna i pożywna przekąska. Trzeba koniecznie wypróbować, myślę, że sprawdzi się na drugie śniadanie. Sama często piekę na przekąskę do pracy ciastka czekoladowe https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ i to świetna przekąska. Mogę polecić ten przepis, są nie tylko pyszne ale banalnie proste.
OdpowiedzUsuń