Szybki i pyszny pomysł na śledzie, nie tylko na święta. Ocet ryżowy podkręca smak śmietanowego sosu i przełamuje słodycz jabłek. Polecam!
SKŁADNIKI
- 400g filetów śledziowych
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru
- 2-3 łyżki octu ryżowego (można więcej)
- 1 duże jabłko
- 1 duża cebula
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę o boku 0,5 cm. Cebulę kroimy w kostkę o tej samej wielkości co jabłko.
- Śmietanę łączymy z majonezem, cukrem pudrem i octem ryżowym.
- Śledzie kroimy w ok. 5 cm kawałki i mieszamy z jabłkiem oraz cebulą. Całość zalewamy śmietanowym sosem i przekładamy do słoiczków.
Smacznego!
Skąd wiedziałaś, że uwielbiam śledzie?
OdpowiedzUsuńintuicja :)
Usuń