Błyskawiczne śledzie w śmietanie z jabłkiem i octem ryżowym

Szybki i pyszny pomysł na śledzie, nie tylko na święta. Ocet ryżowy podkręca smak śmietanowego sosu i przełamuje słodycz jabłek. Polecam!


SKŁADNIKI


  • 400g filetów śledziowych
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • 2-3 łyżki octu ryżowego (można więcej)
  • 1 duże jabłko
  • 1 duża cebula
  • pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę o boku 0,5 cm. Cebulę kroimy w kostkę o tej samej wielkości co jabłko.
  2. Śmietanę łączymy z majonezem, cukrem pudrem i octem ryżowym.
  3. Śledzie kroimy w ok. 5 cm kawałki i mieszamy z jabłkiem oraz cebulą. Całość zalewamy śmietanowym sosem i przekładamy do słoiczków.

Smacznego!



This entry was posted on 24 gru 2015 and is filed under ,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Błyskawiczne śledzie w śmietanie z jabłkiem i octem ryżowym”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...