Zdrowa i genialna w swej prostocie, orzechowo- czekoladowa granola z mnóstwem dobroci dla naszego organizmu i podniebienia. W połączeniu z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami stanowi śniadanie idealne :) Na pewno na jednej miseczce nie poprzestaniecie :)
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka płatków orkiszowych
- 3/4 szklanki słonecznika
- 3/4 szklanki ulubionych orzechów (u mnie włoskie, laskowe i nerkowce)
- 3 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżka błonnika witalnego
po upieczeniu:
- 3/4 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (u mnie 80% kakao)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W misce mieszamy płatki, orzechy, pestki słonecznika, nasiona chia oraz błonnik.
- W mikrofali lub w garnuszku podgrzewamy masło orzechowe i łączymy z suchymi składnikami. Dodajmy miód i dokładnie mieszamy. Następnie wykładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut. Po tym czasie wyjmujemy granolę mieszamy i pieczemy kolejne 5-7 minut. Po tym czasie wyciągamy granolę z piekarnika.
- Siekamy czekoladę i dodajemy do jeszcze ciepłej granoli.
- Gdy całość wystygnie dodajemy żurawinę. Przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku.
- Podawać z mlekiem lub jogurtem naturalnym i owocami.
Smacznego!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńidealna, zjadłabym!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Uwielbiam domową granolę, pycha! :)
OdpowiedzUsuńGranola z masłem orzechowym to coś w sam raz dla mnie!:)
OdpowiedzUsuń