Ten przepis gości co roku na wigilijnym stole w moim domu. Niby taki prosty, żadnych wyszukanych składników, a smak po prostu boski :) Czerwone wino i słodko-kwaśna żurawina świetnie komponują się z kawałkami śledzia. Polecam, nie tylko na święta.
- 400-500g filetów śledziowych
- 6 średnich cebul
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżka miodu
- 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 5-6 łyżek czerwonego wytrawnego wina
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Cebule obieramy i kroimy w piórka. W niewielkiej ilości oleju dusimy cebulkę, aż będzie miękka.
- Dodajemy wino, miód i koncentrat oraz żurawinę i dusimy jeszcze kilka minut.
- Doprawiamy pieprzem do smaku ( nie solimy, bo śledzie są słone). Studzimy.
- Śledzie kroimy w nieduże 5 cm kawałki,
- Układamy w słoiku na przemian warstwę śledzi i warstwę suszonej cebuli.
Smacznego!
Bardzo kuszące:-)
OdpowiedzUsuń