Truskawkowa chmurka

To ciasto było absolutnym hitem tegorocznych świąt :) Choć nie ma w sobie cynamonu, maku ani skórki pomarańczowej to swoją owocową świeżością i puszystą bezą podbiło gusta domowników. Już mam zamówienia na kolejne blaszki :)

SKŁADNIKI (blaszka 25 x 40 cm)

kruche ciasto
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100g zimnego masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 3 żółtka jaj


masa śmietanowa

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 500g mascarpone
  • 1 cukier wanilinowy Delecta
  • 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego


galaretka truskawkowa

  • 3 opakowania galaretki truskawkowej 
  • 600g mrożonych truskawek


beza z migdałami

  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50g płatków migdałowych
  • posypka truskawkowy maczek Delecta


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, łączymy z kawałkami zimnego masła, cukrem wanilinowym proszkiem do pieczenia oraz żółtkami i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, owijamy formą i wkładamy na 45 min do lodówki.
  2. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18-20 min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  3. Białka ubijamy na sztywno. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po łyżce cukru pudru, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Lśniącą masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy migdałami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 110-120 stopni na ok 1h-1h i 20 min. (Forma powinna mieć takie same wymiary jak ta w której piekliśmy kruchy spód).
  4. Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody. Do gorącej galaretki wrzucamy zamrożone truskawki i mieszamy. Gdy galaretka zacznie tężeć (to bardzo ważne! inaczej galaretka wsiąknie w ciasto) wylewamy ją na kruche ciasto i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  5. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier wanilinowy, ekstrakt waniliowy oraz mascarpone i dokładnie mieszamy.
  6. Na galaretkę wykładamy masę śmietanową i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni.
  7. Na masę śmietanową przekładamy wystudzoną bezę i posypujemy truskawkowym maczkiem. Całość wstawiamy na noc do lodówki. Ciasto można przechowywać do 3-4 dni w lodówce.

Smacznego!





Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

This entry was posted on 30 gru 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

7 Responses to “Truskawkowa chmurka”

  1. WoW! Cudo...!
    p.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak truskawki w zimie. Ostatnio piłam koktajl;)
    Ciacho faktycznie wygląda nieziemsko. Nie dziwie się, że tak posmakowało;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się!Takie przywołanie lata, choć na chwilkę :)

      Usuń
  3. szukam i szukam źródła przepisu i znaleźć nie mogę ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto wzorowane jest na malinowej chmurce, która podbiła internet jakiś czas temu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...