To ciasto było absolutnym hitem tegorocznych świąt :) Choć nie ma w sobie cynamonu, maku ani skórki pomarańczowej to swoją owocową świeżością i puszystą bezą podbiło gusta domowników. Już mam zamówienia na kolejne blaszki :)
kruche ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 3 żółtka jaj
masa śmietanowa
- 250 ml śmietanki kremówki
- 500g mascarpone
- 1 cukier wanilinowy Delecta
- 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego
galaretka truskawkowa
- 3 opakowania galaretki truskawkowej
- 600g mrożonych truskawek
beza z migdałami
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50g płatków migdałowych
- posypka truskawkowy maczek Delecta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mąkę przesiewamy na stolnicę, łączymy z kawałkami zimnego masła, cukrem wanilinowym proszkiem do pieczenia oraz żółtkami i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, owijamy formą i wkładamy na 45 min do lodówki.
- Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18-20 min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
- Białka ubijamy na sztywno. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po łyżce cukru pudru, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Lśniącą masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy migdałami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 110-120 stopni na ok 1h-1h i 20 min. (Forma powinna mieć takie same wymiary jak ta w której piekliśmy kruchy spód).
- Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody. Do gorącej galaretki wrzucamy zamrożone truskawki i mieszamy. Gdy galaretka zacznie tężeć (to bardzo ważne! inaczej galaretka wsiąknie w ciasto) wylewamy ją na kruche ciasto i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier wanilinowy, ekstrakt waniliowy oraz mascarpone i dokładnie mieszamy.
- Na galaretkę wykładamy masę śmietanową i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni.
- Na masę śmietanową przekładamy wystudzoną bezę i posypujemy truskawkowym maczkiem. Całość wstawiamy na noc do lodówki. Ciasto można przechowywać do 3-4 dni w lodówce.
Smacznego!
WoW! Cudo...!
OdpowiedzUsuńp.
:)
UsuńNie ma to jak truskawki w zimie. Ostatnio piłam koktajl;)
OdpowiedzUsuńCiacho faktycznie wygląda nieziemsko. Nie dziwie się, że tak posmakowało;)
Zgadzam się!Takie przywołanie lata, choć na chwilkę :)
Usuńszukam i szukam źródła przepisu i znaleźć nie mogę ...
OdpowiedzUsuńciasto wzorowane jest na malinowej chmurce, która podbiła internet jakiś czas temu :)
UsuńNie lubię tego deseru :/
OdpowiedzUsuńGdyby tylko na niebie były takie chmurki, rozmarzyłam się :)
OdpowiedzUsuń