Długo szukałam przepisu na idealne zapiekanki z pieczarkami. Po intensywnych poszukiwaniach misja zakończona- idealne zapiekanki namierzone :) Sekret tkwi w proporcjach sera i pieczarek oraz doborze odpowiedniego pieczywa, które stanowi podstawę zapiekanki. Moim zdaniem najlepsza do zapiekanek jest świeża bagietka- zarówno biała jak i pełnoziarnista. Po zapieczeniu bułka jest chrupiąca po bokach i mięciutka w środku, czyli najlepsza jaka może być :) Naprawdę polecam, gwarantuję że na jednym razie nie poprzestaniecie!
SKŁADNIKI ( 2 spore zapiekanki)
5-6 małych pieczarek
4-5 łyżek startego żółtego sera/ mozarelli ( tak aby sera i pieczarek było 1:1)
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka łodyżek drobnego szczypiorku
ketchup
opcjonalnie
papryczka chilii
szalotka lub cebulka cukrowa
1 łyżka parmezanu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Pieczarki dokładnie umyć i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Z serem zrobić to samo. Zapiekanki najlepiej smakują, gdy sera i pieczarek jest tyle samo.
2. Tymianek drobniutko posiekać i dodać do sera i pieczarek. Dla urozmaicenia można dodać drobno posiekaną papryczke chilii, cebulkę oraz parmezan. Ale bez tych dodatków zapiekanki również smakują wspaniale.
3. Bagietkę przekroić wzdłuż na pół. Wycisnąć na nią ketchup i wyłożyć na niego masę pieczarkowo serową.
4. Zapiekać w temperaturze 200 stopni około 10 minut, aż ser sie rozpuści i lekko zezłoci.
5. Po wyjęciu z piekarnika posypać zapiekanki drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
nie lubię pieczarek, ale te zapiekanki wyglądają przepysznie, w najbliższym czasie zrobie je z chłopakiem hah <3
OdpowiedzUsuńhttp://najlepszeopisyy.blogspot.com/
Jeju świetny przepis i taki łatwiutki!
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię! :) Dziękuję
Zapraszam do mnie wiktoriabujanowska.blogspot.com
Mmm wygląda bardzo apetycznie, świetny łatwy przepis!
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam :)
wiktoriabujanowska.blogspot.com
kojarzy mi się z moim dzieciństwem, kiedy to w takiej jednej budce (której dziś już nie ma :( ) mama kupowała mi zapiekanki i bułki z pieczarkami w środku...mmm, niezapomniany smak.:)
OdpowiedzUsuń~ Magda
Ja mam w pamięci pyszne zapiekanki z pieczarkami z pewnej budki w nadmorskim Mielnie, miałam wtedy 8 lat i smak pamiętam do dziś :)
UsuńMoja ulubiona. Pamiętam jak niegdyś chodziło się do "Margerity" na skwerze, by zjeść zwykłe zapiekanki z pieczarkami i serem, dziś już jej nie ma, ale smak pozostał. Kiedy zrobiłem zapiekanki z tego przepisu mmm z parmezanem i polanym świeżym łagodnym ketchupem z Pińczowa, przypomniał mi się smak tamtych zapiekanek, bo dobrze dobrany ketchup to więcej pomidorów, a im więcej pomidorów tym więcej likopenu, wpływającego dodatnio na nasze zdrowie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń:)
Usuńmoje dzieciństwo, zawsze tylko czekałam aż zadzwoni dzwonek i raz w tygodniu szlam do pobliskiej budki na taka zapiekankę :D a już wgl byłam zachwycona gdby moja mam czasem takie robiła w domu :) Przepis napewno sie przyda, zresztą nie on jeden z tej skarbnicy perełek :)
OdpowiedzUsuńPrzepis sprawdziłam. Wychodzą wspaniałe.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:)
UsuńNareszcie przepis na prawdziwe zapiekanki czyli takie tradycyjne. Co oznacza, że wcale nie są wstępnie przesmażane z cebula na patelni, tylko surowizna i do pieca :) Dzięki!
OdpowiedzUsuńPrzepis na zapiekanki :D no nie mogę... ludzie! Proponuje dodać jeszcze przepis na kanapki z szynką :)
OdpowiedzUsuńDrogi Anonimie, kazdy ma swoją koncepcje nawet na te najprostsze dania i warto się nimi dzielić i odnajdywać nowe połączenia, nie widzę w tym niczego złego :)
UsuńPieczarek (jak i innych grzybów)się nie myje, tylko czyści wilgotną gąbką lub pędzelkiem.(Żeby nie piły wody)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Marek
marek.jurasz@o2.pl
Sprawdź w jakim banku konto dla dziecka na w jakim banku numer konta
OdpowiedzUsuńhttp://auto-szyby-wroclaw.pl
OdpowiedzUsuń