Kanapki z szynką dojrzewającą, chrupiącą gruszką i szczyptą curry.

Kanapki wielu osobom kojarzą się z nudnym śniadaniem albo szybką, mało wyszukaną kolacją. Tym czasem kanapki dają niesmaowite pole do popisu. Można jeść je na zimno, grillować, czy piec. Ogromna ilość rodzajów pieczywa i niezliczona ilość dodatków sprawiają, że każdy może znaleźć wśród nich coś dla siebie. Do kanapek można włożyć praktycznie wszystko- mogą być słodkie i wytrwane. Wszystko zależy od naszej fantazji :)

Postanowiłam stworzyć zakładkę 'Świat Kanapek', w której regularnie będą pojawiały się przepisy na pyszne kanapki. 

Dziś mam dla Was pomysl na pyszne kanapki z żytniego chleba z szynką dojrzewającą, aromatycznym serem i chrupiącą gruszką. Wszystko razem smakuję genialnie.


SKŁADNIKI:

chleb żytni
szynka dojrzewająca (prosciutto, serrano, szwardzwaldzka etc.)
ser mimolette/ chedar/ masdamer
sałata
gruszka
serek kremowy lub majonez
przyprawa curry

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Gruszkę umyć, obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.

2. Na kromkach chleba rozsmarować serek/ majonez, ułożyć kolejno : sałatę, plasterek sera, kawałki szynki, plasterki gruszki i całość posypać szczyptą curry.

Smacznego!


This entry was posted on 7 lip 2014 and is filed under ,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Kanapki z szynką dojrzewającą, chrupiącą gruszką i szczyptą curry.”

  1. to już wiem, co mój chłopak dostanie jutro na kolację. :)
    proste i wygląda szalenie smaczne. :)
    dziękuję za inspirację. :)
    pozdrawiam.
    http://poprostumadusia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam połączenie gruszki z szynką parmeńską, naprawdę smakuje rewelacyjnie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...