Spring Rolls z szynką dojrzewającą, mango i kiełkami fasoli mung.

Dziś na blogu powieje orientem przełamanym zachodnio europejskim specjałem jakim jest szynka serrano. Na pierwszy rzut oka może się wydawać to dość dziwnym połączeniem, ale już po pierwszym kęsie szybko zmienicie zdanie :) Papier ryżowy wypchany po przegi chrupkimi warzywami, słodkim mango, makaronem oblepionym sosem słodko- kwaśnym, krewetkami, paluszkami krabowymi i innymi pysznościami jest po prostu obłędny. A dzięki szynce dojrzewającej springrollsy napierają niesamowicie oryginalnego smaku :) Tego po prostu trzeba spróbować!


SKŁADNIKI (15 sztuk)

papier ryżowy 15 sztuk
szynka dojrzewająca 15 plasterków
makaron chiński do smażenia / ryżowy/ shirataki
sos słodko kwaśny domowy z tego przepisu lub np. Tao Tao/ Viffon
czarny i biały sezam
zabek czosnku 
olej ryżowy
mango (niezbyt miękkie, aby nie maślilo się przy zwijaniu sajgonek)
marchewka
zielony ogórek
kielki fasoli mung
kiełki rzodkiewki/ słonecznika/ lucerny
szczypior
krewetki typu tiger ( wedle uznania)
paluszki krabowe (wedle uznania)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju ryżowego, wrzucić drobno posiekany ząbek czosnku i smażyć chwię do momentu aż czosnek uwolni aromat. Wrzucić krewetki, dodać łyżkę sosu słodko kwaśnego i smażyć do momentu aż krewetki zmienią kolor i nie bedą surowe. Nie wolno trzymać krewetek na ogniu zbyt długo, bo będą twarde. 3-5 minut na dobrze rozgrzanej patelni w zupełności wystarczy. Krewetki zdjać z patelni. Wrzucić makaron i zalać 1/2 szklanki wody ( jeśli używamy makaronu shirataki pomijamy dolewanie wody i postępujemy ze wskazówkami jakie widnieją na opakowaniu). Dodać 3-4 łyżki sosu słodko kwaśnego. Podgrzewać do momentu aż makaron wchłonie wodę i sos delikatnie oblepi makaron. Dodać sezam i wymieszać. Zdjąć z ognia i wystudzić.

2. Marchewkę, ogórek i mango obrać i pokroić w jednakowe słupki o grubości zbliżonej do kiełków fasoli mung. Szczypior kokroić w paseczki rozmiarem zbliżonym do pozostałych warzyw. Z paluszkami krabowymi zrobić to samo.

3. Na lekko wklęsły talerz (o średnicy większej niż papier ryżowy) wlać trochę ciepłej wody. Papier ryżowy moczyć do momentu aż stanie się zupełnie miękki i będzie można go swopodbnie zwijać - trwa to około 30-40 sekund.

4. Namoczony papier ryżowy ułożyć na desc, po środku umieścić plasterek szynki serrano. Na całym plasterku szynki rozłożyć makaron. Przy jednym z węższych boków szynki ułożyć pokrojone w słupki warzywa, kiełki i/ lub krewetkę, paluszek krabowy. Im więcej napchamy do środka tym lepiej :) Zwinąć spring rollsa do 1/3 długości. Następnie boki papieru ryżowego założyć do środka ( wzdłuż dłuższych boków szynki) i zwinąć jak krokiet. Tak samo postępować z kolejnymi.

5. Podawać same lub z ulubionym sosem.

Smacznego!


This entry was posted on 30 lip 2014 and is filed under ,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...