Biały, żółty, czerwony - czyli pierś z kurczaka w trzech marynatach

Odpowiednio przygotowana i krótko grillowana pierś z kurczaka smakuje naprawdę genialnie! Dzięki wielogodzinnemu marynowaniu calutkie mięso przesiąka smakiem i aromatem przypraw i nabiera wspaniałej struktury. Wielokrotnie eksperymentowałam z marynatami do kurczaka na grilla i w wyniku tychże eksperymentów powstały moje trzy ulubione marynaty - biała, żółta i czerwona. Czyli ziołowo- czosnkowa, orientalna- shoarma i pikantna- paprykowa. Każda z nich jest pyszna i wyjątkowa na swój sposób. Biała jest niezwykle delikatna i aksamitna, żółta pachnie orientalnym curry, a czerwona swoim ognistym kolorem mówi sama za siebie :) Kurczaki tak szybko zniknęły z rusztu, że niestety nie wszystkie udało mi się sfotografować. Koniecznie wypróbujcie przy najbliższym grillu - mięso doskonale smakuje z grillowanym chlebkiem posmarowanym masełkiem czosnkowym oraz z sałatką z pomidorków koktajlowych.

SKŁADNIKI

  • 3 podwójne piersi z kurczaka  (po 1 do każdej marynaty)


marynata biała

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 6-8 listków świeżej bazylii
  • 6-8 listków świeżej szałwi ( można pominąć)
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej lub himalajskiej



marynata żółta


  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej ( z całymi ziarnami)
  • sok z 1/3 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżeczki przyprawy shoarma lub po 1 łyżeczce curry, kurkumy i słodkiej papryki


marynata czerwona


  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 papryczka chilli ( z pestkami lub bez w zależności od preferowanego stopnia ostrości)
  • 2 łyżki ketchupu lub sosu barbecue


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Piersi z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Pozbyć się kostek.
  2. Każdą pierś z kurczaka przekroić na dwie mniejsze. Odkroić polędwiczki i pozostały kawałek mięsa podzielić na trzy równe części. Z jednej podwójnej piersi z kurczaka powinno wyjść 8 kawałków mięsa ( 2 polędwiczki plus po 3 kawałki z każdego płata).
  3. Składniki każdej z marynat umieścić w trzech oddzielnych kubkach ( czosnek wcześniej przecisnąć przez praskę, a zioła posiekać) i ucierać 2-3 minuty.
  4. Piersi z kurczaka umieścić w trzech oddzielnych zamykanych pojemnikach. Każdą porcję mięsa zalać inną marynatą i dokładnie wymieszać. Szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na minimum 12 h. 
  5. Grillować po 2-3 min z każdej strony w zależności od grubości mięśa. Jak tylko mięso lekko się zarumieni i pojawią się na nim charakterystyczne paski należy je od razu przekręcić. Tak przyrządzone mięso jest białe w śroku i jednoczeście soczyste i miękkie. Jeśli pierś z kurczaka będzie zbyt długo grillowana zrobi się sucha i wiórowata, dlatego należy jej uważnie pilnować. Świetnie smakuje z grillowanym chlebkiem posmarowanym domowym masłem czosnkowym i sałatką z pomidorów.
Smacznego!





This entry was posted on 26 lip 2014 and is filed under ,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...