Odpowiednio przygotowana i krótko grillowana pierś z kurczaka smakuje naprawdę genialnie! Dzięki wielogodzinnemu marynowaniu calutkie mięso przesiąka smakiem i aromatem przypraw i nabiera wspaniałej struktury. Wielokrotnie eksperymentowałam z marynatami do kurczaka na grilla i w wyniku tychże eksperymentów powstały moje trzy ulubione marynaty - biała, żółta i czerwona. Czyli ziołowo- czosnkowa, orientalna- shoarma i pikantna- paprykowa. Każda z nich jest pyszna i wyjątkowa na swój sposób. Biała jest niezwykle delikatna i aksamitna, żółta pachnie orientalnym curry, a czerwona swoim ognistym kolorem mówi sama za siebie :) Kurczaki tak szybko zniknęły z rusztu, że niestety nie wszystkie udało mi się sfotografować. Koniecznie wypróbujcie przy najbliższym grillu - mięso doskonale smakuje z grillowanym chlebkiem posmarowanym masełkiem czosnkowym oraz z sałatką z pomidorków koktajlowych.
SKŁADNIKI
- 3 podwójne piersi z kurczaka (po 1 do każdej marynaty)
marynata biała
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 6-8 listków świeżej bazylii
- 6-8 listków świeżej szałwi ( można pominąć)
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
- 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżka oliwy truflowej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej lub himalajskiej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej ( z całymi ziarnami)
- sok z 1/3 cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżeczki przyprawy shoarma lub po 1 łyżeczce curry, kurkumy i słodkiej papryki
marynata czerwona
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 papryczka chilli ( z pestkami lub bez w zależności od preferowanego stopnia ostrości)
- 2 łyżki ketchupu lub sosu barbecue
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Piersi z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Pozbyć się kostek.
- Każdą pierś z kurczaka przekroić na dwie mniejsze. Odkroić polędwiczki i pozostały kawałek mięsa podzielić na trzy równe części. Z jednej podwójnej piersi z kurczaka powinno wyjść 8 kawałków mięsa ( 2 polędwiczki plus po 3 kawałki z każdego płata).
- Składniki każdej z marynat umieścić w trzech oddzielnych kubkach ( czosnek wcześniej przecisnąć przez praskę, a zioła posiekać) i ucierać 2-3 minuty.
- Piersi z kurczaka umieścić w trzech oddzielnych zamykanych pojemnikach. Każdą porcję mięsa zalać inną marynatą i dokładnie wymieszać. Szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na minimum 12 h.
- Grillować po 2-3 min z każdej strony w zależności od grubości mięśa. Jak tylko mięso lekko się zarumieni i pojawią się na nim charakterystyczne paski należy je od razu przekręcić. Tak przyrządzone mięso jest białe w śroku i jednoczeście soczyste i miękkie. Jeśli pierś z kurczaka będzie zbyt długo grillowana zrobi się sucha i wiórowata, dlatego należy jej uważnie pilnować. Świetnie smakuje z grillowanym chlebkiem posmarowanym domowym masłem czosnkowym i sałatką z pomidorów.
Smacznego!