W tym tygodniu na Definicji Smaku będzie bardzo grillowo :) Pojawią się przepisy na marynaty do mięs, sałatki, sosy i całą masę grillowych pyszności. Na początek przepis na genialną i zarazem prostą sałatkę z pieczonym bakłażanem, która świetnie pasuje do potraw z grilla. Moi gości zajadali ją ze smakiem :) Aromatyczny bakłażan, świeże malinowe pomidory oraz wyrazista w smaku feta z odrobiną orzeźwiazjącej mięty- czego chcieć więcej :)
SKŁADNIKI
- 1 duży bakłażan
- 3 pomidory malinowe
- 1/3 kostki sera feta
- garść listków świeżej mięty
- oliwa z oliwek
- świeżozmielony pieprz
- 1 łyżeczka papryki wędzonęj słodkiej
- oregano / bazylia suszona
- sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Bakłażana umyć i pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie zwilżyć papier oliwą z oliwek.
- Na blaszce ułożyć bakłażany posypać każdy plasterek odrobiną papryki i soli. Przekręcić plastry na drugą stronę i posypać suszonymi ziołami.
- Rozgrzać piekarnik i włączyć opcję grill lub grzanie z góry i zapiekać bakłażana aż lekko się zarumieni ( 5-8 minut). Wyjąć blaszkę, przekręcić bakłażany na drugą stronę i znowu zapiekać do zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.
- Pomidory pokroić w cienkie plasterki.
- Na dużym talerzu lub półmisku układać na przemian plastry bakłażana z plastrami pomidora. Posypać pokruszoną fetą i listkami mięty. Oprószyć świeżozmielonym pieprzem oraz skropić oliwą.
Smacznego!
Zdecydowanie moje smaki.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam, jest naprawdę pyszna :)
UsuńPS: Właśnie zajrzałam do Ciebie i znalazłam całą masę pyszności :D