Sałatka z pieczonym bakłażanem (a'la caprese)

W tym tygodniu na Definicji Smaku będzie bardzo grillowo :) Pojawią się przepisy na marynaty do mięs, sałatki, sosy i całą masę grillowych pyszności. Na początek przepis na genialną i zarazem prostą sałatkę z pieczonym bakłażanem, która świetnie pasuje do potraw z grilla. Moi gości zajadali ją ze smakiem :) Aromatyczny bakłażan, świeże malinowe pomidory oraz wyrazista w smaku feta z odrobiną orzeźwiazjącej mięty- czego chcieć więcej :)

SKŁADNIKI


  • 1 duży bakłażan
  • 3 pomidory malinowe
  • 1/3 kostki sera feta
  • garść listków świeżej mięty
  • oliwa z oliwek
  • świeżozmielony pieprz
  • 1 łyżeczka papryki wędzonęj słodkiej
  • oregano / bazylia suszona
  • sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Bakłażana umyć i pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie zwilżyć papier oliwą z oliwek.
  2. Na blaszce ułożyć bakłażany posypać każdy plasterek odrobiną papryki i soli. Przekręcić plastry na drugą stronę i posypać suszonymi ziołami.
  3. Rozgrzać piekarnik i włączyć opcję grill lub grzanie z góry i zapiekać bakłażana aż lekko się zarumieni ( 5-8 minut). Wyjąć blaszkę, przekręcić bakłażany na drugą stronę i znowu zapiekać do zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.
  4. Pomidory pokroić w cienkie plasterki. 
  5. Na dużym talerzu lub półmisku układać na przemian plastry bakłażana z plastrami pomidora. Posypać pokruszoną fetą i listkami mięty. Oprószyć świeżozmielonym pieprzem oraz skropić oliwą.
Smacznego!




This entry was posted on 21 lip 2014 and is filed under ,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Sałatka z pieczonym bakłażanem (a'la caprese)”

  1. Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam, jest naprawdę pyszna :)

      PS: Właśnie zajrzałam do Ciebie i znalazłam całą masę pyszności :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...