Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej na dwa sposoby

Grillowych smakołyków ciąg dalszy :) Tym razem w roli głównej polędwiczka wieprzowa, która nie jest tak  bardzo popularna, jak karkówka czy kurczak. A szkoda, bo dobrze przyrządzona jest bardzo krucha i delikatna, a do tego ma małą zawartość tłuszczu, co ucieszy tych dbających o linię :) Polędwiczka jest bardzo uniwersalnym mięsem i można przygotować ją na wiele sposóbów. Ja wybrałam formę kolorowych szaszłyków z papryką i czerwoną cebulą. Część mięsa zamarynowałam w delikatnej ziołowej zalewie, a druga leżakowała w pikantnej marynacie z kolorowym pieprzem. Pycha!



SKŁADNIKI

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • papryka czerwona
  • papryka pomarańczowa
  • papryka żółta
  • 2 cerwone cebule
  • patyczki do szaszłyków


marynata z kolorowym pieprzem


  • 3-4 łyżki oliwy
  • łyżka kolorowego pieprzu (ziarenka)
  • łyżeczka świeżozmielonego czarnego pieprzu
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ketchupu
  • 2 ząbki czosnku


marynata ziołowa

  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • listki świeżej szałwi (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżozmielony pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Polędwiczkę umyc i osuszyć. Pokroić w dużą kostkę.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę, klorowy pieprz rozetrzeć. Połączyć wszystkie składniki ostrej marynaty.
  3. Czosnek przecisnąć przez praskę, zioła posiekać. Połączyć wszystkie składniki ziołowej marynaty.
  4. Mięso podzielić na dwie części i każdą z nich wymieszać z marynatą. Szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 24h.
  5. Na 3-4 h przed grillowaniem wyjąć mięso z lodówki.
  6. Paprykę pokroić w kawałki na wielkość kawałków polędwiczki. Cebulę pokroić w plasterki. 
  7. Nabijać na patyczki kolejno : papryka, mięso, cebula. 
  8. Grillować do momentu aż warzywa zmiękną, a mięso się zarumieni. 
Smacznego!





This entry was posted on 23 lip 2014 and is filed under ,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

One Response to “Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej na dwa sposoby”

  1. Ciekawie i pysznie wyglądają, a czy w piekarniku też wyjdą tak dobre jak z grilla? :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...