Grillowych smakołyków ciąg dalszy :) Tym razem w roli głównej polędwiczka wieprzowa, która nie jest tak bardzo popularna, jak karkówka czy kurczak. A szkoda, bo dobrze przyrządzona jest bardzo krucha i delikatna, a do tego ma małą zawartość tłuszczu, co ucieszy tych dbających o linię :) Polędwiczka jest bardzo uniwersalnym mięsem i można przygotować ją na wiele sposóbów. Ja wybrałam formę kolorowych szaszłyków z papryką i czerwoną cebulą. Część mięsa zamarynowałam w delikatnej ziołowej zalewie, a druga leżakowała w pikantnej marynacie z kolorowym pieprzem. Pycha!
SKŁADNIKI
- 2 polędwiczki wieprzowe
- papryka czerwona
- papryka pomarańczowa
- papryka żółta
- 2 cerwone cebule
- patyczki do szaszłyków
marynata z kolorowym pieprzem
- 3-4 łyżki oliwy
- łyżka kolorowego pieprzu (ziarenka)
- łyżeczka świeżozmielonego czarnego pieprzu
- łyżeczka soli
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ketchupu
- 2 ząbki czosnku
marynata ziołowa
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 łyżka oliwy truflowej
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- listki świeżej szałwi (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- świeżozmielony pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Polędwiczkę umyc i osuszyć. Pokroić w dużą kostkę.
- Czosnek przecisnąć przez praskę, klorowy pieprz rozetrzeć. Połączyć wszystkie składniki ostrej marynaty.
- Czosnek przecisnąć przez praskę, zioła posiekać. Połączyć wszystkie składniki ziołowej marynaty.
- Mięso podzielić na dwie części i każdą z nich wymieszać z marynatą. Szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 24h.
- Na 3-4 h przed grillowaniem wyjąć mięso z lodówki.
- Paprykę pokroić w kawałki na wielkość kawałków polędwiczki. Cebulę pokroić w plasterki.
- Nabijać na patyczki kolejno : papryka, mięso, cebula.
- Grillować do momentu aż warzywa zmiękną, a mięso się zarumieni.
Ciekawie i pysznie wyglądają, a czy w piekarniku też wyjdą tak dobre jak z grilla? :)
OdpowiedzUsuń