Grillowana jagnięcina oraz miętowe tzatziki z dodatkiem fety

Jagnięcina jest przepyszna, niestety ze względu na cenę nie zawsze można sobie na nią pozwolić, zwłaszcza jeśli mamy w planach duży rodzinny obiad nasz portfel mógłby to odczuć dość mocno :) Ale raz na jakiś czas, kawałek jagnięciny tak by móc się podelektować nawet portfelowi nie zaszkodzi :) Jest to mięso charakterystyczne, delikatne lekko słodkie w smaku, wymaga długiego marynowania i nie lubi długiej obróbki termicznej.  Kotleciki marynowane w ziarnach jałowca, czosnku i świeżych ziołach smakują wspaniale. Naprawdę warto spróbować!


SKŁADNIKI

  • 4 kotleciki jagnięce ( w zasadzie każda część poza udźcem będzie dobra)
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziaren jałowca
  • listki świeżej mięty
  • listki świeżej szałwi
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 3 łyżki oliwy z oliwek


tzatziki

  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 50 g fety
  • dwa ogórki gruntowe
  • świeża mięta
  • świeży tymianek
  • pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Jagnięcinę należy zamarynować 1-2 doby przed podaniem. Ząbek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Rozgnieść ziarna jałowca. Miętę, szałwię oraz tymianek posiekać. Wymieszać z musztardą oraz oliwą z oliwek. Powstałą marynatą natrzeć mięso, umieścić w zamkniętym pojemniku i wstawić do lodówki.
  2. Na 30 min przed przyrządzeniem wyjąć mieso z lodówki, tak aby nabrało temperatury pokojowej.
  3. Rozgrzać grill elektryczny lub patelnię i smażyć z każdej strony po 3-5 min w zależności od grubości mięsa i preferowanego stopnia wysmażenia.
  4. Odłożyć mięso na kilka minut aby odpoczęło.
  5. Ogórki gruntowe obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Odcisnąć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Zioła posiekać. Dodać jogurt naturalny i pokruszoną fetę. Całość wymieszać i doprawić pieprzem. Nie ma potrzeby dodawania soli, bo feta jest wystarczająco słona.
  6. Jagnięcinę można skropić kremem balsamicznym. Podawać z sosem tzatziki i plackami ziemniaczanymi lub opiekanymi batatami.

Smacznego!


This entry was posted on 14 lip 2014 and is filed under ,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...