Tarta podwójnie czekoladowa z cytrynowym mascarpone i owocami

Po prostu obłędna! Ciasto jest idealnie kruche, krem delikatny, przełamany kwaśną cytryną, słodki od czekolady i zwieńczony pysznymi owocami. Ideał! Ale od razu ostrzegam, że robiąc to ciasto musicie liczyć się z faktem, że na jednym kawałku na pewno nie poprzestaniecie ;)


SKŁADNIKI 

kruche ciasto


  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100g zimnego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka jaj


krem


  • 500g serka mascarpone
  • 100g mlecznej czekolady
  • 2 płaskie łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny (można więcej)


dodatkowo


  • 100g białej czekolady
  • maliny
  • borówki


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia, przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażarki.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty ( nie ma potrzeby smarowania formy masłem, ciasto ładnie odejdzie). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 min. (Jeśli ciasto zamarznie zbyt mocno i nie będzie można go rozwałkować, wystarczy je zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i równomiernie ugnieść w formie).
  3. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  4. Serek mascarpone ubijamy z cukrem i sokiem z cytryny. Czekoladę mleczną ścieramy na tarce z grubymi oczkami i łączymy delikatnie z kremem.
  5. Na wystudzone ciasto wykładamy krem, wyrównujemy. Na kremie w dowolny sposób układamy owoce.
  6. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub w mikrofali i przy pomocy łyżeczki tworzymy z niej esy floresy na naszej tarcie (Jeśli białą czekolada jest zbyt gęsta można dodać do niej łyżkę oleju o neutralnym smaku - rzepakowego, z pestek winogron).
  7. Gotową tartę wkładamy na 30 min do lodówki, żeby czekolada zastygła. 

Smacznego!







This entry was posted on 28 cze 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

10 Responses to “Tarta podwójnie czekoladowa z cytrynowym mascarpone i owocami”

  1. uwielbiam takie tarty z letnimi owocami! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Maliny, borówki i biała czekolada?! O tak, pyszności :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak dla mnie połączenie idealne :D

      Usuń
  3. Prześliczna jest ta twoja tarta! Uwielbiam takie połączenia smaków;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mega pyszna, koniecznie spróbuj :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...