Sernik na zimno - straciatella z truskawkami

Niby taki zwyczajny, a jednak ma coś w sobie :) Jest delikatny, kremowy, pełen truskawek i wiórków czekoladowych, zwieńczony pyszną owocową galaretką, a na spodzie ma cudowne biszkopty nasączone porzeczkowymi % :) Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI (tortownica 23cm)

masa sernikowa

  • 600g jogurtu greckiego
  • 100 ml śmietanki kremówki 
  • 4 łyżki ksylitolu/cukru (można więcej)
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki wiórków gorzkiej czekolady
  • 20 truskawek
  • 4 łyżeczki żelatyny


spód

  • podłużne biszkopty
  • 50ml wódki porzeczkowej


wierzch

  • 2 ulubione galaretki (użyłam agrestowej)
  • truskawki


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Jogurty greckie, śmietankę, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy oraz ksylitol/ cukier miksujemy na gładką lekko puszystą masę.
  2. Dodajemy wiórki kakaowe, oraz pokrojone na półówki (lub w ćwiartki jeśli są duże) truskawki i delikatnie mieszamy.
  3. W 50ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i lekko studzimy.
  4. Na dnie tortownicy układamy biszkopty i polewamy je alkoholem.
  5. Kiedy żelatyna lekko przestygnie łączymy ją z masą serową przy pomocy trzepaczki lub szpatułki i wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała na ok 30 min- 1h.
  6. Galaretki rozpuszczamy w połowie zalecanej ilości wody, gdy galaretka zacznie lekko tężeć wylewamy ją na masę sernikową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  7. Przed podaniem dekorujemy ciasto truskawkami.

Smacznego!






This entry was posted on 17 cze 2015 and is filed under ,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

6 Responses to “Sernik na zimno - straciatella z truskawkami”

  1. Ta zielonkawa galaretka taka pozytywna! Świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie wygląda, ale nie lubię sernika w wersji na zimno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam! Może kiedyś się przełamiesz, jak znajdziesz "swój" przepis :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...