Filety z dorsza zapiekane w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami

Genialny obiad, który robi się sam :) Wystarczy oprószyć rybę solą i pieprzem, zalać smietaną z suszonymi pomidorami, wstawić do pieca na 20 min i gotowe. A smak, cóż.... spróbujcie koniecznie :) 

SKŁADNIKI (4 porcje)

  • 4 filety z dorsza (ok. 600g)
  • 400g śmietany 12%
  • 12 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 100ml oliwy z suszonych pomidorów
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • 1 gałążka świeżego rozmarynu
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • sok z cytryny
  • sól morska
  • świeżozmielony pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Filety z dorsza oprószamy z obu stron solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
  2. W misce mieszamy śmietanę, oliwę z suszonych pomidorów, kumin oraz suszone pomidory pokrojone w paski. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. W naczyniu żaroodpornym układamy filety i zalewamy je sosem. 
  4. Całość posypujemy parmezanem oraz świeżymi ziołami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 min ( kiedy sos zacznie bulgotać, danie jest gotowe, należy pamiętać że dorsz jest chudą rybą, która nie lubi zbyt długiej obróki termicznej, bo robi się bardo sucha).
Smacznego!




This entry was posted on 25 cze 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Filety z dorsza zapiekane w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...