"Caprese" z grillowanym tuńczykiem

Pyszna sałatka z grillowanym tuńczykiem marynowanym w sosie ostrygowym, słodkimi pomidorami malinowymi, idealnie ugotowanym jajkiem, rukolą, pikantną czarnuszką i boskim miodowo- musztarodwym dressingiem. Koniecznie wypróbujcie! :)

SKŁADNIKI (1duża lub 2 małe porcje)

  • 100g steka z tuńczyka
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sezamu

  • 1 pomidor malinowy
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 2 garści rukoli


sos

  • 1 łyżka musztardy
  • 1 lyżeczka miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeżozmielony pieprz



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Tuńczyka zalewamy sosem ostrygowym i wstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie wyjmujemy stek, obtaczamy go w sezamie i smażymy na patelni grillowej po 2-2,5 min z każdej strony na małym ogniu. Zdejmujemy z patelni i dajemy mu odpocząć. Mięso tuńczyka w środku powinno być lekko surowe i różowe. Jeśli będziemy zbyt długo smażyć tuńczyka (nawet o kilkadziesiąt sekund) to mięso będzie suche i wiórowate, a ryba straci smak.
  2. Jajka gotujemy na półtwardo ( wkładamy jajka do zimnej wody i nastawiamy minutnik na 13-15 min w zależności od wielkości jajek i po tym czasie wyciągamy jajka z wody i studzimy).
  3. Pomidora kroimy w półplasterki, cebulę w piórka, jajka oraz tuńczyka w plasteki.
  4. Wszystkie składniki dressingu mieszamy.
  5. Na talerzu układamy rukolę, na rukoli na przemian: pomidora, jajko i tuńczyka. Całość posypujemy czarunuszką i cebulą. Na koniec skrapiamy dressingiem.
Smacznego!




This entry was posted on 20 cze 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...