Polędwiczki wieprzowe to jedno z tych mięs, które można przygotować na setki różnych sposobów i każdy z nich będzie pyszny :) Moją ulubioną wersją są polędwiczki duszone w cydrze, z dużą ilością cebuli i rodzynkami oraz nutą rozmarynu. Na pewno świetnie sprawdzą się jako danie główne na świątecznym obiedzie. Wystarczy podać do nich kaszę lub ziemniaki i ulubioną surówkę.
- 500g polędwiczek wieprzowych
- 2 duże cebule
- 1/2 szklanki rodzynek
- 2 gałązki rozmarynu
- 150ml cydru
- 1 łyżka masła
- świeżozmielony pieprz
- sól morska
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Polędwiczki dokładnie myjemu i osuszamy. Nacieramy polędwiczki oliwą, solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzwawmy oliwę z oliwek i obsmażamy polędwiczki z obu stron aż zmienią kolor i mięso będzie z wierzchu ścięte, Zdejmujemy z patelni i dajemy mu chwilę odpocząć.
- W tym czasie kroimy cebulę w piórka i wrzucamy na patelnię. Dodajemy gałązki rozmarynu i smażymy do momentu aż cebula się zeszkli a rozmaryn uwolni rozmaryn.
- Polędwiczki kroimy w około 1,5 cm plastry i dodajemy do cebuli. Wrzucamy rodzynki i całość zalewamy cydrem.
- Dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie.Wyciągamy gałązki rozmarynu. Dodajemy masło i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Smacznego :)
Super pomysł z cydrem!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń