Polędwiczki wieprzowe w cydrze

Polędwiczki wieprzowe to jedno z tych mięs, które można przygotować na setki różnych sposobów i każdy z nich będzie pyszny :) Moją ulubioną wersją są polędwiczki duszone w cydrze, z dużą ilością cebuli i rodzynkami oraz nutą rozmarynu. Na pewno świetnie sprawdzą się jako danie główne na świątecznym obiedzie. Wystarczy podać do nich kaszę lub ziemniaki i ulubioną surówkę. 

SKŁADNIKI (4 porcje)

  • 500g polędwiczek wieprzowych
  • 2 duże cebule
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 150ml cydru
  • 1 łyżka masła
  • świeżozmielony pieprz
  • sól morska
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Polędwiczki dokładnie myjemu i osuszamy. Nacieramy polędwiczki oliwą, solą oraz pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzwawmy oliwę z oliwek i obsmażamy polędwiczki z obu stron aż zmienią kolor i mięso będzie z wierzchu ścięte, Zdejmujemy z patelni i dajemy mu chwilę odpocząć. 
  3. W tym czasie kroimy cebulę w piórka i wrzucamy na patelnię. Dodajemy gałązki rozmarynu i smażymy do momentu aż cebula się zeszkli a rozmaryn uwolni rozmaryn.
  4. Polędwiczki kroimy w około 1,5 cm plastry i dodajemy do cebuli. Wrzucamy rodzynki i całość zalewamy cydrem.
  5. Dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie.Wyciągamy gałązki rozmarynu. Dodajemy masło i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.  

Smacznego :)




This entry was posted on 30 mar 2015 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Polędwiczki wieprzowe w cydrze”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...