Orkiszowe chlebki pita

Któż nie lubi pity nafaszerowanej dobrze przyprawionym mięsem, warzywami i sosem, dużą ilością sosu :) Kupić gotową pitę i ja nafaszerować to żadna sztuka. A poza tym nie oszukujmy się, te gotowe pity w smaku nie są najlepsze... Dlatego polecam przygotować pity samemu, wtedy po prostu wiemy co jemy. Swoje chlebki pita przygotowałam z mąki orkiszowej w proporcjach 2:1 jasnej i pełnoziarnistej. W związku z czym są zdrowsze od tych kupnych ale przede wszystkim są dużo smaczniejsze :) 


SKŁADNIKI (8-10 chlebków)

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 2,5  łyżeczki drożdży instant
  • 1 płaska łyżeczka soli


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W dużej misce mieszamy obie mąki, sól oraz drożdże. Wlewamy letnią wodę i zagniatamy elaastyczne ciasto. Ciasto musi być gładkie i bez problemu odchodzić od ręki.
  2. Gotowe ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i i odstawiamy na 1h do podwojenia objętości.
  3. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8-10 równych części. Każdą kulę spłaszczamy i formujemy z nich placuszki o grubości ok 1 cm. Układamy na blaszcze i odstawiamy na 30 minut aby urosły.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 220-250 stopni. Bardzo ważne jest aby również nagrzać blachę, na której będziemy piec chlebki (!). 
  5. Gdy blacha i piekarnik będą rozgrzane, wyjmyjemy szybko blache i układamy na niej placuszki ( piekłam po 4 sztuki na jednej blaszce). Pieczemy ok 10-12 min, aż zamienią się w nadmuchane poduszkowce i delikatnie zarumienią :)
Smacznego!










Pieczywo pełnoziarniste 2015

This entry was posted on 4 mar 2015 and is filed under ,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

11 Responses to “Orkiszowe chlebki pita”

  1. Bardzo fajny przepis, można użyć zwykłej mąki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo zainteresował mnie twój przepis, jeszcze nigdy nie piekłam takich chlebków, a wydają się być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego pieczywa;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne są te chlebki, a to że użyłaś mąki orkiszowej plusuje po stokroć ;-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje :) akurat make orkiszowa uwielbiam, w bardzo duzej mierze zastapila w mojej kuchni zwykla make pszenna :)

      Usuń
  4. Uwielbiam chlebki pita :) Często jadam na obiad z sałatką

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pychota, muszę też w ten sposób spróbować :)

      Usuń
  5. Orkiszowe chlebki - pycha, a sam orkisz zasługuje na miano podziwu ze względu na walory zdrowotne. Już w XII wieku święta Hildegarda zaproponowała dietę, w której do każdego głównego posiłku jest dołączany produkt orkiszowy. Myślę, że warto się tym zainteresować. http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/dieta-swietej-hildegardy-co-warto-o-niej-wiedziec - więcej o tej diecie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nigdy nie miałam okazji robić własnoręcznie chlebka pita, ale chyba nadejdzie niedługo taki czas że go zrobię. Moim zdaniem warto przy takich potrawach wybrać dobrej jakości mąkę. W końcu jak robię dania z przepisów https://basiazsercem.pl/ to za każdym razem staram się jak najbardziej odwzorować to co jest tam napisane.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...