Orkiszowe chlebki pita

Któż nie lubi pity nafaszerowanej dobrze przyprawionym mięsem, warzywami i sosem, dużą ilością sosu :) Kupić gotową pitę i ja nafaszerować to żadna sztuka. A poza tym nie oszukujmy się, te gotowe pity w smaku nie są najlepsze... Dlatego polecam przygotować pity samemu, wtedy po prostu wiemy co jemy. Swoje chlebki pita przygotowałam z mąki orkiszowej w proporcjach 2:1 jasnej i pełnoziarnistej. W związku z czym są zdrowsze od tych kupnych ale przede wszystkim są dużo smaczniejsze :) 


SKŁADNIKI (8-10 chlebków)

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 2,5  łyżeczki drożdży instant
  • 1 płaska łyżeczka soli


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W dużej misce mieszamy obie mąki, sól oraz drożdże. Wlewamy letnią wodę i zagniatamy elaastyczne ciasto. Ciasto musi być gładkie i bez problemu odchodzić od ręki.
  2. Gotowe ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i i odstawiamy na 1h do podwojenia objętości.
  3. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8-10 równych części. Każdą kulę spłaszczamy i formujemy z nich placuszki o grubości ok 1 cm. Układamy na blaszcze i odstawiamy na 30 minut aby urosły.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 220-250 stopni. Bardzo ważne jest aby również nagrzać blachę, na której będziemy piec chlebki (!). 
  5. Gdy blacha i piekarnik będą rozgrzane, wyjmyjemy szybko blache i układamy na niej placuszki ( piekłam po 4 sztuki na jednej blaszce). Pieczemy ok 10-12 min, aż zamienią się w nadmuchane poduszkowce i delikatnie zarumienią :)
Smacznego!










Pieczywo pełnoziarniste 2015

This entry was posted on 4 mar 2015 and is filed under ,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

9 Responses to “Orkiszowe chlebki pita”

  1. Bardzo fajny przepis, można użyć zwykłej mąki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo zainteresował mnie twój przepis, jeszcze nigdy nie piekłam takich chlebków, a wydają się być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego pieczywa;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne są te chlebki, a to że użyłaś mąki orkiszowej plusuje po stokroć ;-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje :) akurat make orkiszowa uwielbiam, w bardzo duzej mierze zastapila w mojej kuchni zwykla make pszenna :)

      Usuń
  4. Uwielbiam chlebki pita :) Często jadam na obiad z sałatką

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pychota, muszę też w ten sposób spróbować :)

      Usuń
  5. Orkiszowe chlebki - pycha, a sam orkisz zasługuje na miano podziwu ze względu na walory zdrowotne. Już w XII wieku święta Hildegarda zaproponowała dietę, w której do każdego głównego posiłku jest dołączany produkt orkiszowy. Myślę, że warto się tym zainteresować. http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/dieta-swietej-hildegardy-co-warto-o-niej-wiedziec - więcej o tej diecie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...