Już nie raz wspominałam, że uwielbiam bataty. Zauważyłam, że przepisy z ich udziałem bardzo się Wam podobają, a zwłaszcza przepis na pikantne puree z batatów, który jest jednym z najpopularniejszych wpisów na blogu. W związku z tym przygotowałam dla Was nowy pomysł na batatowe puree, tym razem w nieco łagodniejszej wersji, za to dwukolorowe i zakręcone :)
- 4 bataty
- 2 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego
- gałka muszkatałowa
- słodka papryka
- sól morska
- czarny sezam
sos tahini
- 4 łyżki jogurty naturalnego
- 2 łyżki tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- świeżozmielony pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Bataty obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Trwa to ok. 20-25 minut.
- Gdy bataty są miękkie odlewamy wodę. Do batatów dodajemy śmietanę/jogurt, gałkę muszkatałową, słodką paprykę i sól morską. Blendujemy na gładką masę.
- W kubeczku mieszamy wszystkie składniki sosu i dokładnie mieszamy.
- Do kokilek nakładamy na przemian łyżkę pure i łyżeczkę sosu z tahiną ( tak, jak przy cieście zebra).
- Wstawiamyna na 18-20 min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
- Posypujemy czarnym sezamem i podajemy jako dodatek do dania głównego.
Smacznego!
Puree prezentuje się świetnie. Ostatnio polubiłam, nawet bardzo, kremy na bazie warzyw, więc myślę, że takie batatowe bardzo by mi posmakowało;)
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz dyniowe kremy, to batatowe też powinny Ci posmakować :)
Usuńcoś pysznego!
OdpowiedzUsuńzdecydowanie :D
UsuńBatat i takie smaki- koniecznie trzeba spróbować :D
OdpowiedzUsuńPolecam, kremowe i ciekawe w smaku dzięki tahinie :)
UsuńTahina z batatami pasuje idealnie <3 Cudowne puree! I do tego ten kolorek, mmm *.*
OdpowiedzUsuńdziękuję :) jest naprawdę super! :)
UsuńMmm, cudowny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPolecam połączenie batatów z masłem orzechowym - poezja :)
Jak tylko zobaczyłam u Ciebie krem z batatów z masłem orzechowym to wiedziałam że to będzie mój smak :D I zrobiłam tylko że z masłem migdałowym i dodałam sporo kolendry(przepis jest kilka postów wcześniej) wyszło pysznie! Dzięki za inspirację :D
UsuńBataty stosuję w kuchni od bardzo niedawna, dlatego nie miałam okazji wypróbować wielu przepisów na nie, pomysł na puree bardzo mi się spodobał jako podpowiedź, co zrobić z batatem.
OdpowiedzUsuńna pewno się nie zawiedziesz ;)
Usuń