Zakręcone puree z batatów z dodatkiem tahiny

Już nie raz wspominałam, że uwielbiam bataty. Zauważyłam, że przepisy z ich udziałem bardzo się Wam podobają, a zwłaszcza przepis na pikantne puree z batatów, który jest jednym z najpopularniejszych wpisów na blogu. W związku z tym przygotowałam dla Was nowy pomysł na batatowe puree, tym razem w nieco łagodniejszej wersji, za to dwukolorowe i zakręcone :)

SKŁADNIKI (4 porcje)

  • 4 bataty
  • 2 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego
  • gałka muszkatałowa
  • słodka papryka
  • sól morska
  • czarny sezam


sos tahini

  • 4 łyżki jogurty naturalnego
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • świeżozmielony pieprz



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Bataty obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Trwa  to ok. 20-25 minut.
  2. Gdy bataty są miękkie odlewamy wodę. Do batatów dodajemy śmietanę/jogurt, gałkę muszkatałową, słodką paprykę i sól morską. Blendujemy na gładką masę.
  3. W kubeczku mieszamy wszystkie składniki sosu i dokładnie mieszamy.
  4. Do kokilek nakładamy na przemian łyżkę pure i łyżeczkę sosu z tahiną ( tak, jak przy cieście zebra). 
  5. Wstawiamyna na 18-20 min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  6. Posypujemy czarnym sezamem i podajemy jako dodatek do dania głównego.

Smacznego!




Bataty everywhere

This entry was posted on 17 mar 2015 and is filed under ,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

12 Responses to “Zakręcone puree z batatów z dodatkiem tahiny”

  1. Puree prezentuje się świetnie. Ostatnio polubiłam, nawet bardzo, kremy na bazie warzyw, więc myślę, że takie batatowe bardzo by mi posmakowało;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz dyniowe kremy, to batatowe też powinny Ci posmakować :)

      Usuń
  2. Batat i takie smaki- koniecznie trzeba spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, kremowe i ciekawe w smaku dzięki tahinie :)

      Usuń
  3. Tahina z batatami pasuje idealnie <3 Cudowne puree! I do tego ten kolorek, mmm *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, cudowny pomysł :)
    Polecam połączenie batatów z masłem orzechowym - poezja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tylko zobaczyłam u Ciebie krem z batatów z masłem orzechowym to wiedziałam że to będzie mój smak :D I zrobiłam tylko że z masłem migdałowym i dodałam sporo kolendry(przepis jest kilka postów wcześniej) wyszło pysznie! Dzięki za inspirację :D

      Usuń
  5. Bataty stosuję w kuchni od bardzo niedawna, dlatego nie miałam okazji wypróbować wielu przepisów na nie, pomysł na puree bardzo mi się spodobał jako podpowiedź, co zrobić z batatem.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...