Pyszne i kolorowe kanapki z moim ukochanym awokado w towarzystwie pomidorów, bazylii, delikatnej wędliny z indyka i pięknych żółtych jajeczek przepiórczych. Do tego kubek ulubionej herbaty i energia na cały poranek gwarantowana :)
pasta
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 pomidora
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek świeżej bazylii
- świeżozmielony pieprz
- sól morska
- 2 łyżki soku z cytryny
dodatkowo
- 2 plastry ulubionej wędliny drobiowej
- 4 jajka przepiórcze
- 2 kromki pełnoziarnistego lub żytniego pieczywa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ łyżeczką. Pomidora kroimy w drobną kostkę. Cebulę, czosnek i bazylię drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Ugniatamy pastę widelcem. Na konie doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Na pieczywie rozsmarowujemy pastę, tworząc na środku delikatne wgłębienie na jajka sadzone. Układamy plastry wędliny.
- Smażymy jajeczka przepiórcze tak aby białko było ścięte, a żółtko płynne i układamy na kanapkach.
Smacznego!
Pyszności :-)!
OdpowiedzUsuńOj tak, zdecydowanie :D
UsuńTaka pasta na świeżą, cieplutką bułeczkę- BAJKA :D
OdpowiedzUsuńdokładnie, świeże i dobre pieczywo to podstawa pysznej kanapki :D
UsuńKanapeczki prezentują się ślicznie;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie pasty, a zwłaszcza na świeżym, chrupiącymi chlebku.
po prostu wiesz co dobre :D
Usuń