Kanapki z pastą z awokado, pomidorów i bazylii oraz polędwicą z indyka i sadzonym jajkiem przepiórczym

Pyszne i kolorowe kanapki z moim ukochanym awokado w towarzystwie pomidorów, bazylii, delikatnej wędliny z indyka i pięknych żółtych jajeczek przepiórczych. Do tego kubek ulubionej herbaty i energia na cały poranek gwarantowana :)

SKŁADNIKI (2 porcje)

pasta
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 pomidora
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • świeżozmielony pieprz
  • sól morska
  • 2 łyżki soku z cytryny


dodatkowo

  • 2 plastry ulubionej wędliny drobiowej
  • 4 jajka przepiórcze
  • 2 kromki pełnoziarnistego lub żytniego pieczywa



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ łyżeczką. Pomidora kroimy w drobną kostkę. Cebulę, czosnek i bazylię drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Ugniatamy pastę widelcem. Na konie doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  2. Na pieczywie rozsmarowujemy pastę, tworząc na środku delikatne wgłębienie na jajka sadzone. Układamy plastry wędliny.
  3. Smażymy jajeczka przepiórcze tak aby białko było ścięte, a żółtko płynne i układamy na kanapkach.

Smacznego!





This entry was posted on 16 mar 2015 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

6 Responses to “Kanapki z pastą z awokado, pomidorów i bazylii oraz polędwicą z indyka i sadzonym jajkiem przepiórczym”

  1. Taka pasta na świeżą, cieplutką bułeczkę- BAJKA :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, świeże i dobre pieczywo to podstawa pysznej kanapki :D

      Usuń
  2. Kanapeczki prezentują się ślicznie;)
    Bardzo lubię takie pasty, a zwłaszcza na świeżym, chrupiącymi chlebku.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...