Spring rolls z krewetkami, mango, szpinakiem i sosem satay

Po prostu rewelacja! Nie wiem jak mam opisać smak tych spring rollsów, bo tego po prostu trzeba spróbować ;) Pyszne krewetki marynowane w sosie sojowym i czosnku, słodkie mango, orzeźwiający ogórek, świeży szpinak i on - genialny, aromatyczny, idealny - sos satay. Przepis na sos już jakiś czas temu widziałam na cudowej Jadłonomi i żałuję, że dopiero teraz go zrobiłam ;)


SKŁADNIKI (8 rollsów)


  • 8 płatów papieru ryżowego
  • 1/2 mango
  • 1/3 zielonego ogórka
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • 2 duże garści szpinaku
  • 1/2 marchewki


krewetki


  • 12 krwetek tiger
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru


sos satay


  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła migdałowego
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 mała szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżka oct ryżowego
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru muscovado/trzcinowego
  • 50-100 ml wody



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Krewerki marynujemy w sosie sojowym połączonym z brązowym cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy.
  2. Chilli, szalotkę oraz czosnek drobniutko siekamy. W rondelku rozgrzwamy łyżkę oleju i podsmażamy warzywa razem z kuminem, gdy uwolnią aromat zalewamy je wodą. Dodajemy masło migdałowe oraz mleko kokosowe i podgrzewamy aż do połączenia składników. Dodajemy, cukier, ocet i sos sojowy. Jesli jest zbyt kwaśny dajemy więcej cukru, jeśli zbyt słodki więcej octu.
  3. Mango i ogórka zilonego kroimy w cienkie słupki. Z marchewki przy pomocy obieraczki ścieramy cieniutkie plasterki.
  4. Krewetki razem z zalewą wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy ok 2-3 min. Ściągamy z patelni, usuwamy ogonki i kroimy wzdłuż na pół.
  5. Płaty ryżowe moczymy w wodzie aby stały sie miękkie. Na środku płata ryżowego układamy liście szpinaku, na szpinaku układamy trzy kawałki krewetek,na krwewtki sos satay, mango, ogórka, szczypior, oraz marchew. Zajgonka zwijamy jak krokiet, boki składamy do środka i zwijamy w rulon. To samo robimy z pozostałymi płatami ryżowymi.
  6. Można podawać same lub dodatkowo z ulubionym sosem np. słodkokwaśnym.

Smacznego!


This entry was posted on 31 mar 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

6 Responses to “Spring rolls z krewetkami, mango, szpinakiem i sosem satay”

  1. Papier ryżowy jest genialny, mozna z niego wyczarować wiele pyszności ;-) u nas po świetach też pojawi się propozycja na jego wykorzystanie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo super, juz nie moge sie doczekac :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja, idealne na lekki lunch ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie pyszności ! Ja je nazywam ''zdrowymi sajgonkami'' :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...