Kolejny pomysł na słodkie i pyszne wykorzystanie kaszy jaglanej, tym razem z dodatkiem kawy, kakao, konfitury pomarańczowej i czerwonych pomarańczy. Z połączenia tych wszystkich składników powstaje naprawdę cudowny deser :) Koniecznie wypróbujcie :)
SKŁADNIKI (2 porcje)
- 100g kaszy jaglanej
- 300 ml mleka (w wersji wegańskiej można użyć dowolnego roślinnego) + 100 ml
- 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii
- 2 łyżki ksylitolu (lub innego słodzidełka)
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki niskosłodzonej konfitury pomarańczowej
- 1 czerwona pomarańcza
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kaszę jaglaną przepłukać kilkukrotnie, aby pozbyć się goryczki. Podprażyć przez chwilę w rondelku (uważać aby nie przypalić) i zalać mlekiem. Następnie dodać wanilię (ekstrakt lub laskę, jeśli dodajmey laskę należy ją przekroić na pół wydłubać ziarenka i wrzucić do kaszy, laskę też można dodać do kaszy lub np. wrzucić do słoiczka z domowym cukrem waniliowym).
- Gotować do miękkości, mieszając co kilka minut, pod koniec gotowania cały czas. Kasza powinna wchłonąć mleko i stworzyć coś na wzór kleiku. Jeśli kasza wiągnie całe mleko i wciąż będzie twarda, należy dolać więcej mleka (jeśli wrzuciliśmy laskę wanilii do kaszy należy ją na tym etapie wyjąć).
- Dosładzamy masę, dodajemy kakao oraz kawę rozpuszczoną w 2-3 łyżkah wrzątku i miksujemy na gładki krem. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolewamy mleka i miksujemy dalej. Całość powinna mieć konsystencję niezbyt gęstego budyniu.
- Tak przygotowany krem przekładamy do pucharków, dodajemy na wierzch konfiturę i kawałki świeżych pomarańczy
Smacznego!
Jak pieknie wygląda *-*
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDeserek na pewno ma cudowny smak, w dodatku wygląda pięknie;)
OdpowiedzUsuńWygląd odzwieciedla smak :)
Usuń