Czekoladowo- kawowy krem z kaszy jaglanej

Kolejny pomysł na słodkie i pyszne wykorzystanie kaszy jaglanej, tym razem z dodatkiem kawy, kakao, konfitury pomarańczowej i czerwonych pomarańczy. Z połączenia tych wszystkich składników powstaje naprawdę cudowny deser :) Koniecznie wypróbujcie :)




SKŁADNIKI (2 porcje)

  • 100g kaszy jaglanej
  • 300 ml mleka (w wersji wegańskiej można użyć dowolnego roślinnego) + 100 ml
  • 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii
  • 2 łyżki ksylitolu (lub innego słodzidełka)
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki niskosłodzonej konfitury pomarańczowej
  • 1 czerwona pomarańcza


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Kaszę jaglaną przepłukać kilkukrotnie, aby pozbyć się goryczki. Podprażyć przez chwilę w rondelku (uważać aby nie przypalić) i zalać mlekiem. Następnie dodać wanilię (ekstrakt lub laskę, jeśli dodajmey laskę należy ją przekroić na pół wydłubać ziarenka i wrzucić do kaszy, laskę też można dodać do kaszy lub np. wrzucić do słoiczka z domowym cukrem waniliowym).
  2. Gotować do miękkości, mieszając co kilka minut, pod koniec gotowania cały czas. Kasza powinna wchłonąć mleko i stworzyć coś na wzór kleiku. Jeśli kasza wiągnie całe mleko i wciąż będzie twarda, należy dolać więcej mleka (jeśli wrzuciliśmy laskę wanilii do kaszy należy ją na tym etapie wyjąć).
  3. Dosładzamy masę, dodajemy kakao oraz kawę rozpuszczoną w 2-3 łyżkah wrzątku i miksujemy na gładki krem. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolewamy mleka i miksujemy dalej. Całość powinna mieć konsystencję niezbyt gęstego budyniu.
  4. Tak przygotowany krem przekładamy do pucharków, dodajemy na wierzch konfiturę i kawałki świeżych pomarańczy
Smacznego!






This entry was posted on 19 mar 2015 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

4 Responses to “Czekoladowo- kawowy krem z kaszy jaglanej”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...