Pita z kurczakiem curry, mango, kolendrą i sosem czosnkowym

W ostatnim wpisie podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne orkiszowe chlebki pita. A dziś pora na pyszny farsz do tychże chlebków. Gwarantuję, że będzie pysznie! :)


SKŁADNIKI (farsz do 6-8 chlebków)


kurczak

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy curry lub shoarma
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju ryżowego
  • sól


sos czosnkowy


  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu worchestershire
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz
  • sól


dodatkowo


  • 1 dojrzałe mango
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • rukola
  • chlebki pita z tego przepisu



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Przyprawę curry mieszamy z jogurtem, solą, olejem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Powstałą marynatą zalewamy kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2-3h.
  2. Mango obieramy i kroimy w niedużą kostkę, pomidorki koktajlowe kroimy w niedużą kostkę. Cebulę i kolendrę drobno śiekamy. Wszystkie składniki mieszamy  i odstawiamy.
  3. Kurczaka smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub oleju ryżowego, do momentu aż mięso się zetnie i będzie miękkie i soczyste. Trwa to kilka minut.
  4. Chlebki pita podgrzewamy ( jeśli są zimne), przekrajamy do połowy. 
  5. Do środka nakładamy kolejno : rukolę, pomidory z mango, sos, kurczaka, rukolę, pomidory z mango, sos i kurczaka.
Smacznego!









This entry was posted on 5 mar 2015 and is filed under ,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Pita z kurczakiem curry, mango, kolendrą i sosem czosnkowym”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...