Filet z łososia na kanapkę marynowany w soli i czosnku

O ile łosoś poddany obróbce termicznej nie należy do moich ulubionych, tak surowy, czy wędzony na zimno to coś co zawsze chętnie zjem :) Tatar z łososia i sushi z łososiem to jest to :) Bardzo lubię też gravlaxa, czyli łososia w stylu skandynawskim- tj. marynowanego w soli i cukrze z dodatkiem ulubionych przypraw. Dzisiejszy przepis to taka moja interpretacja gravlaxa, którą po prostu uwielbiam :)


SKŁADNIKI

  • 500g filetu z łososia dobrej jakości (nie może być mrożony!)
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżozmielony pieperz



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Filet z łosiosia dokładnie myjemy i kroimy na dwie równe części. Jeśli znajdziemy w w filecie ości należy je usunąć np. przy pomocy pensety.
  2. Dno niedużego naczynia żaroodpornego wysypujemy solą, układamy na niej pierwszą część filetu skórą do dołu.
  3. Mięso z łososia nacieramy solą, pieprzem oraz ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.  To samo robimy z drugą częśią fileta i układamy ją bezpośrednio na pierszym skórą do góry. 
  4. Skórę drugiego filetu nacieramy solą. Przykrywamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do lodówki na 24h.
  5. Po tym czasie odlewamy wodę i wstawiamy na dodatkowe 12h. Po tym czasie łosoś jest gotowy.
  6. Najlepiej smakuje pokrojony w cieniutkie plasterki ze świeżym pieczywem, koperkiem i cytryną.

Smacznego!





This entry was posted on 11 mar 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Filet z łososia na kanapkę marynowany w soli i czosnku”

  1. Jeszcze nigdy nie miałam okazji przygotowywać łososia w ten sposób, genialny pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jestem od niego uzależniona :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...