O ile łosoś poddany obróbce termicznej nie należy do moich ulubionych, tak surowy, czy wędzony na zimno to coś co zawsze chętnie zjem :) Tatar z łososia i sushi z łososiem to jest to :) Bardzo lubię też gravlaxa, czyli łososia w stylu skandynawskim- tj. marynowanego w soli i cukrze z dodatkiem ulubionych przypraw. Dzisiejszy przepis to taka moja interpretacja gravlaxa, którą po prostu uwielbiam :)
- 500g filetu z łososia dobrej jakości (nie może być mrożony!)
- sól
- 2 ząbki czosnku
- świeżozmielony pieperz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Filet z łosiosia dokładnie myjemy i kroimy na dwie równe części. Jeśli znajdziemy w w filecie ości należy je usunąć np. przy pomocy pensety.
- Dno niedużego naczynia żaroodpornego wysypujemy solą, układamy na niej pierwszą część filetu skórą do dołu.
- Mięso z łososia nacieramy solą, pieprzem oraz ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. To samo robimy z drugą częśią fileta i układamy ją bezpośrednio na pierszym skórą do góry.
- Skórę drugiego filetu nacieramy solą. Przykrywamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do lodówki na 24h.
- Po tym czasie odlewamy wodę i wstawiamy na dodatkowe 12h. Po tym czasie łosoś jest gotowy.
- Najlepiej smakuje pokrojony w cieniutkie plasterki ze świeżym pieczywem, koperkiem i cytryną.
Smacznego!
Jeszcze nigdy nie miałam okazji przygotowywać łososia w ten sposób, genialny pomysł;)
OdpowiedzUsuńJa jestem od niego uzależniona :D
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa również nalezę do wielkim zwolenników łososia i muszę przyznać, że jeśli tylko mam okazje to również wykonuję z nim różne dania. Całkiem niedawno próbował robić bajgle z wędzonym łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/domowe-bajdle-z-wedzonym-lososiem/ i jak dla mnie są one nad wyraz smaczne.
OdpowiedzUsuń