Kolejna propozycja przygotowania "samo-robiącego" się puddingu chia. Tym razem do jego przygotowania użyłam mleka migdałowego i ekstraktu waniliowego. Całości soczystości i słodyczy dodało dojrzałe mango, a cynamon wniósł odrobinę pikanterii. Puddingi chia obok owocowych koktajli to moje ulubione drugie śniadania :)
SKŁADNIKI (2 porcje)
- 150 ml mleka migdałowego
- 2 lekko czubate łyżki nasionek chia
- 1 łyżka ksylitolu lub miodu/stewii/syropu z agawy
- 1 łyżka domowego ekstraktu z wanilii
- 1/2 mango
- 1 łyżka siekanych migdałów
- 2 duże szczypty cynamonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W kubku mieszamy mleko migdałowe, chia, oraz ekstrakt waniliowy.
- Ksylitol rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 min, ponownie mieszamy. Rozlewamy do szklanek i wstawiamy na noc do lodówki.
- Mango kroimy w drobną kostkę i układamy na puddingu, posypujemy migdałami oraz cynamomen.
Smacznego!
Wygląda przepięknie i musi być pyszny !
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jest pych! Jak ktoś lubi bardzo słodkie to można więcej słodzidełka dodać :)
UsuńŚniadanko wygląda ślicznie, a mleko migdałowe, mango i chia wydają się być cudowną kompozycją;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam - pysznie i zdrowo :)
UsuńJeśli smakuje, tak jak wygląda to musi być obłędne! :D
OdpowiedzUsuńZapraszam: http://grapefruitjuicesour.blogspot.com
:)
trzeba przetestować żeby się przekonać :D
Usuńprezentuje się obłędnie! a puddingi z chia uwielbiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) ja też je uwielbiam, są cudowne! :)
Usuń