Na zrobienie domowej granoli dobra jest każda chwila, a wtedy gdy dno słoiczka, w którym ją zwykle przechowujemy zaczyna być coraz bardziej widzoczne, to jest to absolutna konieczność :) Produkcja domowej granoli jest niesamowicie prosta polega na mieszaniu, pieczeniu, studzeniu i mieszaniu. Myślę, że każdy sobie z tym poradzi bez problemu. A smak- cóż boski! :)
do pieczenia
- 1 szklanka płatków orkiszowych
- 1 szklanka płatków żytnich
- 1/2 szkalnki otrębów pszennych
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka ulubionych orzechów ( u mnie migdały, nerkowce i ziemne)
- 250 ml soku wiśniowego (użyłam domowego)
- 2 łyżki miodu o delikatnym smaku
dodatkowo
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny lub suszonych wiśni
- 1/3 szklanki suszonych malin
- 1/3 szklanki kandyzowanego kokosa
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Płatki owsiane, żytnie, otręby, orzechy, słonecznik oraz wiórki kokoswe mieszamy w sporej misce. Sok wiśniowy łączymy z płynnym miodem i zalewamy nim suche składniki, dokładnie mieszamy.
- Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na papierze równomiernie rozprowadzamy granolę. Pieczemy ok. 5 min. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, mieszamy i pieczemy kolejne 5 min. Wyjmujemy z piekarnika, ponownie mieszamy i zostawiamy do wystudzenia granola wtedy stwardnieje,
- Kandyzowanego kokosa oraz gorzką czekoladkę kroimy w dość drobną kostkę.
- Gdy granola będzie już wystudzona łączymy ją z czekoladą, kokosem, żurawiną oraz malinami i wspyjemy do szczelnie zamykanego słoiczka.
Smacznego!
Uwielbiam granolę we wszystkich kombinacjach, Twoja sprawia, że cieknie mi ślinka:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
to znak, że musisz ją zrobić :D
UsuńWiśniowa granola i kandyzowany kokos brzmią fenomenalnie, a połączone razem - jeszcze lepiej! :)
OdpowiedzUsuńmusze powiedzieć, że tworzą całkiem zgrany duet :)
Usuńdo tego szklanka mleka migdałowego i obłędnie pyszne śniadanie gotowe!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :)
UsuńJa za domową granolę zawsze zabieram się kiedy mam się uczuć :P Kocham robić, kocham jeść...z serkiem wiejskim to najlepsze śniadanie! :)
OdpowiedzUsuńz serkiem wiejskim jeszcze nie próbowałam :)
UsuńPłatki orkiszowe to samo zdrowie :) A przepis wygląda po prostu pysznie. Z pewnością dzieciom również zasmakuje.
OdpowiedzUsuń