Wiśniowa granola z kandyzowanym kokosem i czekoladą

Na zrobienie domowej granoli dobra jest każda chwila, a wtedy gdy dno słoiczka, w którym ją zwykle przechowujemy zaczyna być coraz bardziej widzoczne, to jest to absolutna konieczność :) Produkcja domowej granoli jest niesamowicie prosta polega na mieszaniu, pieczeniu, studzeniu i mieszaniu. Myślę, że każdy sobie z tym poradzi bez problemu. A smak- cóż boski! :)

SKŁADNIKI (2 spore słoiczki)

do pieczenia

  • 1 szklanka płatków orkiszowych
  • 1 szklanka płatków żytnich
  • 1/2 szkalnki otrębów pszennych
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka ulubionych orzechów ( u mnie migdały, nerkowce i ziemne)
  • 250 ml soku wiśniowego (użyłam domowego)
  • 2 łyżki miodu o delikatnym smaku


dodatkowo

  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny lub suszonych wiśni
  • 1/3 szklanki suszonych malin
  • 1/3 szklanki kandyzowanego kokosa
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Płatki owsiane, żytnie, otręby, orzechy, słonecznik oraz wiórki kokoswe mieszamy w sporej misce. Sok wiśniowy łączymy z płynnym miodem i zalewamy nim suche składniki, dokładnie mieszamy.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na papierze równomiernie rozprowadzamy granolę. Pieczemy ok. 5 min. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, mieszamy i pieczemy kolejne 5 min. Wyjmujemy z piekarnika, ponownie mieszamy i zostawiamy do wystudzenia granola wtedy stwardnieje,
  3. Kandyzowanego kokosa oraz gorzką czekoladkę kroimy w dość drobną kostkę.
  4. Gdy granola będzie już wystudzona łączymy ją z czekoladą, kokosem, żurawiną oraz malinami i wspyjemy do szczelnie zamykanego słoiczka.
Smacznego!




This entry was posted on 18 maj 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

8 Responses to “Wiśniowa granola z kandyzowanym kokosem i czekoladą”

  1. Uwielbiam granolę we wszystkich kombinacjach, Twoja sprawia, że cieknie mi ślinka:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to znak, że musisz ją zrobić :D

      Usuń
  2. Wiśniowa granola i kandyzowany kokos brzmią fenomenalnie, a połączone razem - jeszcze lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musze powiedzieć, że tworzą całkiem zgrany duet :)

      Usuń
  3. do tego szklanka mleka migdałowego i obłędnie pyszne śniadanie gotowe!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja za domową granolę zawsze zabieram się kiedy mam się uczuć :P Kocham robić, kocham jeść...z serkiem wiejskim to najlepsze śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z serkiem wiejskim jeszcze nie próbowałam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...