Czasami są takie dni, że przychodzę do domu i zupełnie nie mam pomysłu na obiad. Zazwyczaj idę wtedy na łatwiznę, czyli wstawiam wodę na makaron, otwieram lodówkę wyciągam co mi wpadnie w ręce i wrzucam na patelnię, potem mieszam z makaronem i obiad gotowy. Tym razem w ręce wpadły mi zielone szparagi, cukinia i parmezan i wyszło z tego coś tak pysznego, że stwierdziłam, że musze się z Wami podzielić tym przepisem :)
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 cukinia
- 3 pomidory malinowe lub 20 pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki oliwy truflowej
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- 1/2 opakowania ulubionego makaronu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Szparagi dokładnie myjemy. Chwytamy szparaga za dwa końce i łamiemy - szparag pęknie dokładnie w tym miejscu gdzie zaczyna się zdrewniała część, którą wyrzucamy. Pozostałą część kroimy w mniejsze kawałki. To samo robimy z pozostałymi szparagami.
- Cukinię dokładnie myjemy, kroimy na pół, a następnie w półtalarki.
- Pomidory kroimy w kostkę ( koktajlowe na ćwiartki).
- Cebulę kroimy w piórka, czosnek w cieniutkie plasterki.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzwamy oliwę z oliwek, następnie wrzucamy cebulkę i całą gałązkę rozmarynu. Gdy cebulka się zeszlki dorzucamy czosnek. Następnie dodajemy szparagi i cukinię i smażymy ok. 5 min.
- Wyciągamy rozmaryn. Dodajemy pomidorki i dusimy kolejne 5 min.
- Na koniec dodajemy oliwę truflową i parmezan (zostawiamy trochę parmezanu do posypania na sam koniec).
- Gdy parmezan się delikatnie rozpuści, całość doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy makaron i całość mieszamy.
- Wykładamy danie na talerze i posypujemy pozostałym parmezanem.
Smacznego!
Coś wspaniałego! Idealny, letni obiad ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam :)
Usuń