Kolejny pomysł na to, aby śniadanie nie bylo nudne. Niesamowicie proste i pyszne wrapy (bez węglowodanów), które robi się... z jajek i odrobiny mleka, a potem nadziewa czym dusza zapragnie :) Są genialne!
naleśniki jajeczne
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- kilka gałązek szczypiorku
- pieprz
- sól
nadzienie
- 3-4 plasterki koziego sera (lub innego ulubionego)
- 1 pomidor malinowy
- 1/2 dojrzałego awokado (polecam hass)
- 1/4 czerwonej cebuli
sos
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie)
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 ogórek małosolny
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Jajka wybijamy do miseczki i rozstrzepujemy widelcem, dodajemy mleko, sól, pieprz oraz drobniutko posiekany szczypiorek.
- Na suchej, nieprzywierającej patelni (opcjonalnie można rozgrzać łyżkę oleju) wylewamy masę jajeczną, tak jak przy smażeniu naleśników. Przykrywamy patelnię i smażymy do momentu aż masa się zetnie, przekręcamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Ściągamy z patelni.
- Ogórka małosolnego drobniutko siekamy, łączymy z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy posiekaną bazylię, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Na usmażonym jajecznym naleśniku układamy pokrojonego pomidora, awokado i kozi ser. Dodajemy sos czosnkowy i zwijamy.
Smacznego!
Pysznie wygląda :) Na pewno kiedyś takie zrobię.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Spróbuj ich koniecznie :)
Usuń