Coś pysznego dla dbających o linię, czyli babeczki 3x bez ;) Bez mąki, bez cukru bez tłuszczu- a mimo tą są mięciutki i wilgotne. Można dodać do nich ulubione owoce lub gorzką czekoladę, albo orzechy. Doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie.
SKŁADNIKI (12 sztuk)
- 1,5 szklanki mielonych płatków owsianych (mąka owsiana)
- 0,5 szklanki mielonych migdałów (mąka migdałowa)
- 3 łyżki ksylitolu
- 2 jajka
- 150 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyża domowego ekstraktu waniliowego
- 4 łodygi rabarbaru
- 1 łyżka miodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rabarbar kroimy w 1 cm kawałki, wrzucamy do rondelka, dodajemy łyżkę miodu i dusimy ok 5 min, aż rabarbar puści sok. Zdejmujemy z ognia.
- Mąkę owsianą, mąkę migdałową, ksylitol, oraz proszek do pieczenia łączymy ze sobą.
- Oddzielamy białka od żółtek, Żółtka łączymy z jogurtem/maślanką i ekstraktem waniliowym.
- Białka ubijamy na sztywno.
- Sypkie składniki łączymy z masą żółtkowo- jogurtową. Na koniec delikatnie łyżka, po łyżce dodajemy pianę z białek.
- Masę rozkładamy do formy na babeczki wyłożonej papilotkami, tak aby masa wypełniała foremki do 2/3 wysokości. Do każdej papilotki z masą dokładamy dużą łyżkę lekko podduszonego rabarbaru (bez soku).
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min.
Smacznego!
Idealne! Nie chcesz się może podzielić? ;)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się dowoli :D
UsuńtŁuszczu, nie tUszczu:)
OdpowiedzUsuń