Kolejny pomysł na wykorzystanie rabarbaru to cudowne nadzienie do naleśników. Mus jest słodko-kwaśny, zdrowy i pyszny, w połączeniu z orkiszowymi naleśnikami, listkami mięty oraz jogurtem naturalnym smakuje wybornie! ;)
naleśniki
- jajko
- 150g mąki orkiszowej
- 200 ml mleka roślinnego (lub krowiego)
- 100ml wody gazowanej
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego
mus
- 2 łodygi rabarbaru
- 1 łyżka ksylitolu lub cukru
- 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
dodatkowo
- jogurt naturalny
- listki świeżej mięty
- kilka groszków gorzkiej czekolady/ 1-2 kostki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą i miksujemy na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewamy więcej wody, jeśli zbyt rzadkie dosypujemy więcej mąki.
- Naleśniki smażymy na suchej nieprzywierającej patelnie po ok. 30 sekund z każdej strony.
- Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy w kawałki o grubości ok. 1 cm i przekładamy do rondelka, następnie dodajemy ksylitol i dusimy na małym ogniu do momentu aż rabarbar zupełnie się rozpadnie i zamieni w mus. Można zmiksować. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy do niej łyżeczke mąki kukurydzianej rozrobionej w dwóch łyżkach wody i zagotowujemy. Studzimy.
- Na naleśniku rozsmarowujemy mus i zwijamy go w rulonik. Kroimy pod skosem na kilkucentymetrowe kawałki.
- Naleśnikowe roladki układamy na talerzu i dekorujemy kleksem z jogurtu naturalnego, swieżą miętą oraz gorzką czekoladą.
Smacznego!
Kocham naleśniki.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBrzmi super, wygląda jeszcze lepiej!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Ten mus <3 Rabarbar idealnie pasuje do naleśników!
OdpowiedzUsuńpotwierdzam! :D
Usuń