Bruschetta z pomidorami, czosnkiem, świeżymi ziołami i parmezanem

Bruschetta - czyli klasyka :) Grzanka skropiona oliwą z oliwek i natarta czosnkiem z dodatkiem pomidorów i bazylii. Moja wersja jest nieco bogatsza bo zawiera jeszcze tarty parmezan, kapary i świeże oregano. Pycha :)




SKŁADNIKI (2 porcje)

  • 1 duży dojrzały pomidor
  • 1/2 szalotki
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2 gałązki świeżego oregano
  • 2 łyżeczki tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka kaparów
  • oliwa z oliwek
  • świeżozmielony pieprz
  • sól morska
  • 2 grahamki



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Grahami kroimy w plasterki skrapiamy oliwą z oliwek i grilujemy lub zapiekamy w piekarniku.
  2. W tym czasie kroimy pomidory w kostkę i łączymy z posiekanymi ziołami, cebulką, kaparami oraz parmezanem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
  3. Ciepłe grzanki nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku.
  4. Na grzankach układamy pomidory i podajemy od razu.
Smacznego :)



This entry was posted on 7 kwi 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Bruschetta z pomidorami, czosnkiem, świeżymi ziołami i parmezanem”

  1. Bardzo apetycznie to wygląda. Ja z resztą mam zawsze ochotę na pomidory ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tak samo jak ja :) Pomidory są dobre na wszystko :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...