Bruschetta - czyli klasyka :) Grzanka skropiona oliwą z oliwek i natarta czosnkiem z dodatkiem pomidorów i bazylii. Moja wersja jest nieco bogatsza bo zawiera jeszcze tarty parmezan, kapary i świeże oregano. Pycha :)
- 1 duży dojrzały pomidor
- 1/2 szalotki
- kilka listków świeżej bazylii
- 2 gałązki świeżego oregano
- 2 łyżeczki tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- kilka kaparów
- oliwa z oliwek
- świeżozmielony pieprz
- sól morska
- 2 grahamki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Grahami kroimy w plasterki skrapiamy oliwą z oliwek i grilujemy lub zapiekamy w piekarniku.
- W tym czasie kroimy pomidory w kostkę i łączymy z posiekanymi ziołami, cebulką, kaparami oraz parmezanem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Ciepłe grzanki nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku.
- Na grzankach układamy pomidory i podajemy od razu.
Bardzo apetycznie to wygląda. Ja z resztą mam zawsze ochotę na pomidory ;)
OdpowiedzUsuńto tak samo jak ja :) Pomidory są dobre na wszystko :D
Usuń