Baba Wielkanocna na świątecznym stole po prostu musi się znaleźć :) Co roku szukam nowych pomysłów na te świąteczne wypieki, jednak jest pewien przepis, po który sięgam co roku bez wyjątku. To przepis na babę ajerkoniakową. Jest mięciutka, wilgotna, po prostu pyszna! :)
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 200g masła dobrej jakości
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki ajerkoniaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Masło topimy w garnuszku i lekko studzimy.
- Jajka ucieramy z cukrem na gładką, jednolitą masę. Do masy jajecznej stopniowo dolewamy ajerkoniak i wciąż ubijamy.
- Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i przy pomocy miksera na bardzo niskich obrotach łączymy z masą jajeczną.
- Cienkim strumieniem wlewamy topione masło i cały czas miksujemu.
- Formę na babę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą (jeśli używamy formy silikonowej nie trzeba jej niczym smarować) i wlewamy do niej masę.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 60 min do suchego patyczka. Po 40 min warto sprawdzić na jakim etapie jest nasza baba.
- Upieczoną babę lekko studzimy i wyiągamy z formy. Na koniec lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
babek w święta nigdy za wiele, więc i tę bym zjadła :) wygląda super! :)
OdpowiedzUsuńi smakuje super! Jest mięciutka i dobrze się przechowuje :)
Usuń