Wielkanocna baba ajerkoniakowa

Baba Wielkanocna na świątecznym stole po prostu musi się znaleźć :) Co roku szukam nowych pomysłów na te świąteczne wypieki, jednak jest pewien przepis, po który sięgam co roku bez wyjątku. To przepis na babę ajerkoniakową. Jest mięciutka, wilgotna, po prostu pyszna! :)

SKŁADNIKI (forma na babę z kominem)

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 200g masła dobrej jakości
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki ajerkoniaku



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Masło topimy w garnuszku i lekko studzimy.
  2. Jajka ucieramy z cukrem na gładką, jednolitą masę. Do masy jajecznej stopniowo dolewamy ajerkoniak i wciąż ubijamy.
  3. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i przy pomocy miksera na bardzo niskich obrotach łączymy z masą jajeczną.
  4. Cienkim strumieniem wlewamy topione masło i cały czas miksujemu.
  5. Formę na babę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą (jeśli używamy formy silikonowej nie trzeba jej niczym smarować) i wlewamy do niej masę.
  6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 60 min do suchego patyczka. Po 40 min warto sprawdzić na jakim etapie jest nasza baba.
  7. Upieczoną babę lekko studzimy i wyiągamy z formy. Na koniec lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!





Wielkanocne Smaki - edycja V

This entry was posted on 4 kwi 2015 and is filed under ,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Wielkanocna baba ajerkoniakowa”

  1. babek w święta nigdy za wiele, więc i tę bym zjadła :) wygląda super! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i smakuje super! Jest mięciutka i dobrze się przechowuje :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...