Śliwki zapiekane pod kruszonką

Uwielbiam śliwki, a pieczone po prostu ubóstwiam. Ciasta ze śliwkami goszczą u mnie bardzo często i cięszą się niesamowitym powodzeniem wśród domowników. Nieważne czy kruche, czy ucierane, czy muffiny- ważne żeby miały dużo śliwek ;) Takie właśnie jest śliwkowe crumble, które pod pyszną skorupką skrywa mnóstwo owoców skąpanych w przepysznym gęstym soku. Zaraz po wersji rabarbrowej ta ze śliwkami jest moją ulubioną. Jeśli kochacie śliwki, to koniecznie wypróbujcie przepis :)

SKŁADNIKI (4 porcje)

kruszonka


  • 80 g masła
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki brązowego cukru

owocowe nadzienie


  • 16 dużych śliwek
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru (zależy od słodkości śliwek)
  • 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mąkę wraz z cukrem i zimnym masłem rozetrzeć palcami na grube okruchy. Dodać migdały i jeszcze chwilę porozcierać. Odstawić do lodówki.
  2. Śliwki pozbawić pestek i pokroić na 4 części. W rondelku umieścić owoce i cynamon, podgrzewać do momentu aż owoce puszczą sok. Dodać cukier i trzymać na ogniu aż do całkowitego jego rozpuszczenia. Wszystko trwa około 8-10 minut.
  3. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.
  4. W naczyniach do zapiekana rozłożyć śliwki, a na nie rozsypać kruszonkę. 
  5. Zapiekać około 30 minut. 
  6. Podawać same lub z gałką ulubionych lodów.
Smacznego!



Śliwka - robaczywka! Ciacho na widelcu

This entry was posted on 13 wrz 2014 and is filed under ,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

3 Responses to “Śliwki zapiekane pod kruszonką”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...