Uwielbiam śliwki, a pieczone po prostu ubóstwiam. Ciasta ze śliwkami goszczą u mnie bardzo często i cięszą się niesamowitym powodzeniem wśród domowników. Nieważne czy kruche, czy ucierane, czy muffiny- ważne żeby miały dużo śliwek ;) Takie właśnie jest śliwkowe crumble, które pod pyszną skorupką skrywa mnóstwo owoców skąpanych w przepysznym gęstym soku. Zaraz po wersji rabarbrowej ta ze śliwkami jest moją ulubioną. Jeśli kochacie śliwki, to koniecznie wypróbujcie przepis :)
kruszonka
- 80 g masła
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki brązowego cukru
owocowe nadzienie
- 16 dużych śliwek
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki brązowego cukru (zależy od słodkości śliwek)
- 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mąkę wraz z cukrem i zimnym masłem rozetrzeć palcami na grube okruchy. Dodać migdały i jeszcze chwilę porozcierać. Odstawić do lodówki.
- Śliwki pozbawić pestek i pokroić na 4 części. W rondelku umieścić owoce i cynamon, podgrzewać do momentu aż owoce puszczą sok. Dodać cukier i trzymać na ogniu aż do całkowitego jego rozpuszczenia. Wszystko trwa około 8-10 minut.
- Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.
- W naczyniach do zapiekana rozłożyć śliwki, a na nie rozsypać kruszonkę.
- Zapiekać około 30 minut.
- Podawać same lub z gałką ulubionych lodów.
Smacznego!
Wygląda na pyszne i szybkie do zrobienia. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie desery :)
OdpowiedzUsuńpyszne,muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuń