Makaron z kurkami w sosie winno- śmietanowym

Jeden z moich ulubionych sosów do makaronu. Kremowy, aromatyczny i pełen cudownych żółto-pomarańczowych kurek :) Świeże oregano fantastycznie komponuje się z kurkami, a białe wino idealnie dopełnia smak sosu. Koniecznie spróbujcie :)

SKŁADNIKI (4 porcje)

  • 300g świeżych kurek
  • 2 nieduże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kila gałązek świeżego oregano
  • 200 ml śmietany 12% lub 18%
  • 100 ml białego wina
  • sól
  • świeżozmielony pieprz
  • oliwa z oliwek
  • paczka ulubionego makaronu


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekane oregano oraz ząbek czosnku. Delikatnie szklimy i następnie dodajemy dokładnie oczyszczone kurki oprószamy je solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny żeby zachowały kolor. Dusimy do momentu aż woda puszczona przez kurki odparuje.
  2. Dodajemy białe wino i dusimy chwilę. Następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy całość.
  3. Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  4. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - najlepszy jest al dente.
  5. Gotowy sos podajemy z makaronem.

Smacznego!




This entry was posted on 1 sie 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

3 Responses to “Makaron z kurkami w sosie winno- śmietanowym”

  1. Uwielbiam kurki, my się ostatnio nimi zajadaliśmy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! Również uwielbiam kurki

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...