Jeden z moich ulubionych sosów do makaronu. Kremowy, aromatyczny i pełen cudownych żółto-pomarańczowych kurek :) Świeże oregano fantastycznie komponuje się z kurkami, a białe wino idealnie dopełnia smak sosu. Koniecznie spróbujcie :)
- 300g świeżych kurek
- 2 nieduże cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- kila gałązek świeżego oregano
- 200 ml śmietany 12% lub 18%
- 100 ml białego wina
- sól
- świeżozmielony pieprz
- oliwa z oliwek
- paczka ulubionego makaronu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekane oregano oraz ząbek czosnku. Delikatnie szklimy i następnie dodajemy dokładnie oczyszczone kurki oprószamy je solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny żeby zachowały kolor. Dusimy do momentu aż woda puszczona przez kurki odparuje.
- Dodajemy białe wino i dusimy chwilę. Następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy całość.
- Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - najlepszy jest al dente.
- Gotowy sos podajemy z makaronem.
Smacznego!
Uwielbiam kurki, my się ostatnio nimi zajadaliśmy ;)
OdpowiedzUsuńKocham kurki :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Również uwielbiam kurki
OdpowiedzUsuń