Kolejna odsłona panna cotty w wersji fit. Bazą do zrobienia tego deseru jest jogurt naturalny i ulubione mleko roślinne. Wystarczy odpowiednioje doprawić i polać cudownym musem z dojrzałego mango, aby uzyskać obłędnie wyglądający i jeszcze lepiej smakujący deser.
panna cotta
- 800 g jogurtu naturalnego
- 150-200 ml mleka sojowego waniliowego ( lub innego ulubionego)
- 3 kopiaste łyżki ksylitolu lub erytrolu (można więcej)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej
- 1 łyżka ekstraktu cytrynowego lub 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 2 płaskie łyżki żelatyny
mus z mango
- 1 duże dojrzałe mango
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
- Jogurt i mleko powinny mieć temperaturę pokojową. Łączymy je z ksylitolem, sokiem z cytryny oraz ekstraktami waniliowym i cytrynowym.
- Do wystudzonej żelatyny dodajemy kilka łyżek masy jogurtowej, dokładnie mieszamy i wlewamy do pozostałej masy, mieszamy.
- Masę jogurtową rozlewamy do szklanek lub pucharków. Wstawiamy do lodówki na 15-20 min.
- W tym czasie przygotowujemy mus z mango. Pozbawiony skórki miąższ owocu umieszczamy w blenderze, dodajemy ksylitol, kardamon i sok z cytryny. Miksujemy na gładką masę.
- Na ściętą masę jogurtową wykładamy owocowy mus i wstawiamy deser na min 1h do lodówki.
- Przed podaniem dekorujemy np. wiórkami białej czekolady i miętą lub pistacjami czy płatkami migdałowymi.
Smacznego!
prezentuje się cudnie!
OdpowiedzUsuńdziękuję, a smakuje jeszcze lepiej :)
UsuńMaaango <3 Wszystko z jego dodatkiem jest dla mnie obłędne :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Twoja panna cotta prezentuje się po prostu idealnie!
OdpowiedzUsuńJa parę dni temu robiłam ten deserek w wersji z trawą cytrynową, też była pyszna;)
Przepięknie się prezentuje, ale bardzo podobają mi się kieliszki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrzepiękne! :D Uwielbiam mango i naprawdę przepadam za tego typu deserami - koniecznie muszę spróbować! :D
OdpowiedzUsuń