Pyszne, soczyste kawałki kurczaka w chrupiącej panierce. Są pyszne! Swój genialny smak zawdzięczają długiemu marynowaniu w aromatycznej zalewie, która sprawia, że mięso jest po prostu pyszne. Jeśli nie lubicie panierowanego mięsa, polecam zamarynować mięso w ten sposób i upiec lub usmażyć saute :)
- 2 podwójne piersi z kurczaka
zalewa
- 4 szklanki wody
- 1,5 łyżki soli gruboziarnistej
- 3 łyżki cukru muscovado
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 świeżej papryczki chilli ( można więcej)
- 1 płaska łyżka słodkiej papryki
- 1 płaska łyżka ostrej papryki
- 3 łyżki oleju o łagodnym smaku
panierka
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2-3 jajka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wszystkie składniki zalewy dokładnie mieszamy ( czosnek przeciskamy przez praskę, a papryczkę drobno siekamy).
- Kurczaka kroimy w dość cienkie kawałki o długości ok. 8-10 cm (mi wyszło w sumie ok. 20 kawałków).
- Kurczaka wkładamy do zalewy i odstawiamy na noc do lodówki.
- Wszystkie składniki panierki poza jajkami łączymy ze sobą. Jajka wybijamy do oddzielnego naczynia i roztrzepujemy.
- Kawałki kurczaka obtaczamy w panierce, w jajku i ponownie w panierce.
- Na patelni rozgrzewamy olej, tak aby pokrywał mięso do połowy.
- Na rozgrzany olej wkładamy kawałki kurczaka i smażymy z dwóch stron po ok. 2-3 min. Najlepiej na początek usmażyć jeden kawałek aby sprawdzić, czy mięso w środku nie jest surowe.
- Usmażone mięso wykładamy na ręcznik papierowy, tak aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Smacznego!
Uwielbiam, tylko dlaczego musi być tak tuczące i niezdrowe?
OdpowiedzUsuńczasem można zgrzeszyć ;)
Usuńna blogu jest też wersja zdrowsza, pieczona bez tłuszczy również pyszna, polecam :)
Uwielbiam takiego soczystego kurczaka w chrupiącej panierce. Pyszności!:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń