Pikantne Stripsy w chrupiącej panierce

Pyszne, soczyste kawałki kurczaka w chrupiącej panierce. Są pyszne! Swój genialny smak zawdzięczają długiemu marynowaniu w aromatycznej zalewie, która sprawia, że mięso jest po prostu pyszne. Jeśli nie lubicie panierowanego mięsa, polecam zamarynować mięso w ten sposób i upiec lub usmażyć saute :)

SKŁADNIKI

  • 2 podwójne piersi z kurczaka


zalewa

  • 4 szklanki wody
  • 1,5 łyżki soli gruboziarnistej
  • 3 łyżki cukru muscovado
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 świeżej papryczki chilli ( można więcej)
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżka ostrej papryki
  • 3 łyżki oleju o łagodnym smaku


panierka

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2-3 jajka


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wszystkie składniki zalewy dokładnie mieszamy ( czosnek przeciskamy przez praskę, a papryczkę drobno siekamy).
  2. Kurczaka kroimy w dość cienkie kawałki o długości ok. 8-10 cm (mi wyszło w sumie ok. 20 kawałków).
  3. Kurczaka wkładamy do zalewy i odstawiamy na noc do lodówki.
  4. Wszystkie składniki panierki poza jajkami łączymy ze sobą. Jajka wybijamy do oddzielnego naczynia i roztrzepujemy. 
  5. Kawałki kurczaka obtaczamy w panierce, w jajku i ponownie w panierce.
  6. Na patelni rozgrzewamy olej, tak aby pokrywał mięso do połowy.
  7. Na rozgrzany olej wkładamy kawałki kurczaka i smażymy z dwóch stron po ok. 2-3 min. Najlepiej na początek usmażyć jeden kawałek aby sprawdzić, czy mięso w środku nie jest surowe.
  8. Usmażone mięso wykładamy na ręcznik papierowy, tak aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Smacznego!




This entry was posted on 20 paź 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

4 Responses to “Pikantne Stripsy w chrupiącej panierce”

  1. Uwielbiam, tylko dlaczego musi być tak tuczące i niezdrowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem można zgrzeszyć ;)
      na blogu jest też wersja zdrowsza, pieczona bez tłuszczy również pyszna, polecam :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takiego soczystego kurczaka w chrupiącej panierce. Pyszności!:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...