Sernik z malinami w wersji FIT

Jest genialny! Delikatny, słodki choć bez cukru, z aromatem wanilii i limonki, z mnóstwem malin, migdałami i gorzką czekoladą. Nawet osoby na diecie mogą pozwolić sobie na kawałek takiego ciacha Polecam!


SKŁADNIKI (tortownica 21 cm)


  • 400g białego sera śmietankowego
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki ksylitolu (można więcej)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • skórka i sok z 1/2 limonki
  • 200g świeżych malin


do dekoracji:


  • 8 kostek gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka
  • płatki migdałowe
  • świeże maliny


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Ser miksujemy z ksylitolem i 1 łyżką mąki ziemniaczanej, dodajemy jaja oraz jogurt i miksujemy dalej. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy oraz sok i skórkę z limonki. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  2. Maliny mieszamy z łyżeczką mąki ziemniaczanej. 
  3. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie "wciskamy" w nie owoce.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 60 minut. Pod sernik wstawiamy blachę wypełnioną gorącą wodą. Dzięki pieczeniu sernika w kąpieli wodnej ciasto będzie delikatniejsze i nie opadnie.
  5. Ciasto studzimy i wstawiamy do lodówki.
  6. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Polewamy ciasto, posypujemy migdałami (opcjonalnie) i dekorujemy malinami.

Smacznego!






This entry was posted on 24 lip 2016 and is filed under ,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

7 Responses to “Sernik z malinami w wersji FIT”

  1. Ten ser śmietankowy to jaki dokładniej ? Tyle teraz w sprzedaży różnych serków i nie wiadomo o jakim tu mowa :)..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o twaróg śmietankowy np. taki : http://www.tabele-kalorii.pl/photo-010672/Twarog-smietankowy-Strzalkowo.jpg

      pozdrawiam :)

      Usuń
  2. A można użyć ricotty? Zdjęcia są super :)
    https://jaglusia.wordpress.com/ Zapraszam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ricotta będzie pasowała :)

      Usuń
  3. Super! Zapisuje sobie do zrobienia! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...