Uwielbiam zupy kremy, o czym już Wam wielokrotnie wspominałam. Są lekkie i smaczne, a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu. W spiżarni znalazłam dorodnego kalafiora, jak tylko go zobaczyłam wiedziałam, że będzie z tego krem :D Bardzo pyszny i delikany, z mnóstwem wspaniałych dodatków - karmelizowanym porem, prażonym kalafiorem w curry oraz chipsami z szynki parmeńskiej. Prawdziwa eksplozja smaków :)
SKŁADNIKI
krem
- 1 duży kalafior ( dwie spore różyczki oddzielić od reszty)
- 1/2 korzenia niedużego selera
- 2 pietruszki
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- majeranek
- 1 łyżka oliwy truflowej
- sól
- świeżozmielony pieprz
- 150 ml jogurtu naturalnego
karmelizowany por
- 1 por
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
prażony kalafior
- 2 różyczki kalafiora
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- szczypta soli
dodatkowo
- 6 plasterków szynki parmeńskiej
- kiełki rzodkiewki lub inne ulubione
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki. Selera i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Warzywa umieścić w garnki i zalać wodą tak aby przykryła warzywa. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz odrobinę soli. Gotować warzywa do miękkości.
- W czasie gdy warzywa się gotują, należy dokładnie umyć pora i pokroić go na cztery części. Następnie każdą z części posiekać. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wrzucamy pora dodajemy cukie i sól. Karmelizujemy pora do momentu aż zacznie łapać brązowy kolor i robić się lekko chrupki - por ma być zielono brązowy nie ciemno brązowy! Uważać aby go nie spalić. Karmelizowanie tra około 5 minut.
- Na patelnię wrzucić pokrojone dość drobno dwie różyczki kalafiora dodać curry oraz sól i prażyć na patelni do momentu aż kalafior zacznie nabierać lekko złotej barwy. Zdjać z ognia.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na blaszce wyłożónej papierem do pieczenia układamy plastry szynki parmeńskiej i pieczemy około 10-12 minut, aż szynka zrobi się chrupiąca jak chipsy. Uważać aby szynka nie zmieniła koloru na brązowy i nie spaliła się! Szynkę kruszymy na mniejsze kawałki.
- Kiedy warzywa się ugotują, odlewamy połowę wody, wyciągamy liść laurowy i blendujemy je na gładką masę. Dodajemy jogurt naturalny i znowu blendujemy. Jeśli krem jest zbyt gęsty dolewamy trochę wody. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem oraz łyżką oliwy truflowej ( oliwa ma bardzo intensywny smak, więc taka ilość w zupełności wystarczy).
- Na talerz nalewamy krem, następnie układamy po łyżce karmelizowanego pora oraz prażonego kalafiora. Posypujemy chipsami oraz kiełkami rozdkiewki.