Pages

26 lip 2014

Grillowana kukurydza z pikantnym masełkiem pietruszkowo- czosnkowym

Uwielbiam kukurdzę w każdej postaci. Gotowane kolby kukurydzy sprzedawane wszędzie - na plaży, przy drodze, w mieści, po prostu wszędzie to nieodłączne wspomnienie wakacji spędzanych nad morzem ;) W domu też często przyrządzam taką kukurydzę, gotuję ją w lekko osłodzonej i osolonej wodzie i podaję samą albo z odrobiną soli. Jest pyszna. Ale jeszcze lepiej smakuje kukurydza prosto z grilla! Ma piękny kolor, fantastyczny smak i aromat, a dodatek ostrego masła z chilii i ziołami jest po prostu idealny :)



SKŁADNIKI


  • 2 kolby kukurydzy

masło


  • 1/3 kostki dobrego masła
  • dwie łyżki posiekanej drobno pietruszki
  • 1/2 posiekanej drobno papryczki chili ( z pestkami lub bez, w zależności od preferowanego stopnia ostrości)
  • 1 płaska łyżeczka vegety lub soli


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Kukurydzę przekroić na pół. Można skropić oliwą ( lub marynatą pozostałą z grillowanych mies). Ułożyć na ruszcie i grillować ok 10 min z każdej strony, aż ziarenka zaczą się rumienić i będą miękkie.
  2. Masło wyjąć z lodówki aby trochę zmiękło. Ugnieść widelcem w miseczce wszystkie składniki masełka. Odstawić na 10 min aby smaki się przegryzły.
  3. Kolby zdjąć z grilla ułożyć na talerzu i położyć na nich pikantne masełko.
Smacznego!




Kukurydziane wariacje III

1 komentarz:

  1. Uwielbiam kukurydzę. :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń