Pages

24 lip 2014

Orientalny kurczak na patyku, czyli satay w pikantnym sosie

Jedliście kiedyś satay'e? Jeśli nie to najwyższy czas spróbować :) To azjatyckie danie, wywodzi się z jednej z indonezyjskich wysp, najprawdopodobniej Jawy lub Sumatry. Satay to nic innego jak wąski płat mięsa w orientalnej marynacie, nabity na bambusowy patyczek i zapiekany nad ogniskiem / grillem, podawany z pikantnym sosem z papryczek chilii. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom w jednym małym satay'u można poczuć niezły kawał Azji :) Do tego dania doskonale nadadzą się w zasadzie wszystkie rodzaje mięsa : kurczak, wołowina, jagnięcina, polędwiczka wieprzowa a także krewetki, czy ryby. Można eksperymentować ze składnikami marynaty i za każdym razem tworzyć nowe danie. Podane z domowym sosem słodko kwaśnym smakują wręcz wybornie. Polecam, naprawdę są genialne w swej prostocie.


SKŁADNIKI (8 szaszłyków)


  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 1-2 papryczki chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • sok i skórka z 1 limonki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1- łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • patyczki do szaszłyków

sos


  • 3 papryczki chilli ( jedna z pestkami)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 100 ml octu ryżowego
  • 6 łyżek cukru
  • sól 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w podłużne paski ( dość grube, tak by swobodnie można było je nabić na patyczek)
  2. Papryczkę chilli drobno posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
  3. Pokrojone mięso nabić na patyczki. Ułożyć w płaskim naczyniu i zalać marynatą, tak by każdy kawałek mięsa był w niej zanurzony. Odsawić na conajmniej 2-3 h ( najlepiej na całą noc).
  4. Papryczkę chilli drobno posiekać ( jeśli lubimy bardziej pikantne można wszystkie papryczki dodać z pestkami). Imbir i czosnek obrać i zetrzeć na tarce. W rondelku umieścić ocet ryżowy, cukier, papryczkę imbir oraz czosnek. Mieszać do momentu aż ocet nieco odparuje, cukier się całkowicie rozpuści i całość zacznie przybierać konsystencję gęstego syropu. Gotowy sos zdjąć z ognia i  całkowicie wystudzić. 
  5. Zamarynowane satay'e grillować po 2-3 minuty z każdej strony - mięso bardo szybko się grilluje z uwagi na swój wąski kształt.
  6. Gotowe szaszłyki podawać z pikantnym sosem słodko kwaśnym.
Smacznego!



2 komentarze:

  1. wygląda ciekawie, niestety lista składników nijak ma się do samego opisu wykonania.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie widzę tutaj braku spójności, ale jeśli są dla Ciebie w przepisie jakieś niejasności w przepisie to proszę o konkretne pytanie, z chęcią wyjaśnię :)

      Usuń