Pages

21 lip 2014

Sałatka z pieczonym bakłażanem (a'la caprese)

W tym tygodniu na Definicji Smaku będzie bardzo grillowo :) Pojawią się przepisy na marynaty do mięs, sałatki, sosy i całą masę grillowych pyszności. Na początek przepis na genialną i zarazem prostą sałatkę z pieczonym bakłażanem, która świetnie pasuje do potraw z grilla. Moi gości zajadali ją ze smakiem :) Aromatyczny bakłażan, świeże malinowe pomidory oraz wyrazista w smaku feta z odrobiną orzeźwiazjącej mięty- czego chcieć więcej :)

SKŁADNIKI


  • 1 duży bakłażan
  • 3 pomidory malinowe
  • 1/3 kostki sera feta
  • garść listków świeżej mięty
  • oliwa z oliwek
  • świeżozmielony pieprz
  • 1 łyżeczka papryki wędzonęj słodkiej
  • oregano / bazylia suszona
  • sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Bakłażana umyć i pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie zwilżyć papier oliwą z oliwek.
  2. Na blaszce ułożyć bakłażany posypać każdy plasterek odrobiną papryki i soli. Przekręcić plastry na drugą stronę i posypać suszonymi ziołami.
  3. Rozgrzać piekarnik i włączyć opcję grill lub grzanie z góry i zapiekać bakłażana aż lekko się zarumieni ( 5-8 minut). Wyjąć blaszkę, przekręcić bakłażany na drugą stronę i znowu zapiekać do zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.
  4. Pomidory pokroić w cienkie plasterki. 
  5. Na dużym talerzu lub półmisku układać na przemian plastry bakłażana z plastrami pomidora. Posypać pokruszoną fetą i listkami mięty. Oprószyć świeżozmielonym pieprzem oraz skropić oliwą.
Smacznego!




2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam, jest naprawdę pyszna :)

      PS: Właśnie zajrzałam do Ciebie i znalazłam całą masę pyszności :D

      Usuń