Pages

20 lip 2014

Waniliowe mini serniczki z malinami, borówkami i cassis curd

Są fantastyczne! Kremowe, delikatne, waniliowe z mnóstwem pysznych owoców i porzeczkowego kremu. Nie da się przejść obok nich obojętnie, bo kuszą nie tylko smakiem ale i uroczym wyglądem. Wystarczy odrobina kreatywności przy dekorowaniu aby stworzyć prawdziwe malutkie cuda :) 


SKŁADNIKI ( około 16 sztuk)


  • 1 kg twarogu sernikowego aromatyzowanego wanilią ( z wiaderka)
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 1 laska wanilii (opcjonalnie)
  • 150g czekoladowych herbatników
  • 50 g masła

casis curd


  • 200g czarnych porzeczek
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 50g cukru
  • 50g masła
  • 2 łyżki białego rumu

dodatkowo


  • ulubione owoce
  • czekolada
  • mięta/melisa
  • płatki czekolady/kokosa


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Herbatniki pokruszyć bardzo drobno i połączyć z masłem. Najlepiej zrobić to przy pomocy blendera z zamykanym pojemnikiem. Powinna powstać masa przypominająca strukturą mokry piasek.
  2. Ser, jaja i cukier zmiksować na jednolitą masę. 
  3. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. W każdej papilotce dno wyłożyć masą herbatnikową. Następnie dopełnić papilotki masą serową 4/5 wysokości. Serniczki urosną, ale potem opadną tworząc na sroku lekki dołeczek, w którym później będzie można umieścić ulubione dodatki.
  4. Blachę z serniczkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec 25 minut. W tym czasie w rondelku umieścić porzeczki z cukrem i podgrzewac do momentu, aż puszczą sok. Zdjąć z ognia lekko przestudzić i przetrzeć przez sito. Przelać z powrotem do garnuszka dodać żółtka, jajka i wymieszać najlepiej trzepaczką. Dodać masło i rum i gotować do momentu aż krem zgęstnieje i przybierze konsystencję podobną do budyniu. Wystudzić.
  5. Serniczki wystudzić i wstawić na całą noc do lodówki. 
  6. Schłodzone serniczki udekorować ulubionymi owocami, u mnie : maliny, borówki, mięta, melisa, płatki kokosa i cassis curd.
Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Rzeczywiście szalenie urocze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ich zaletą jest to, że mają tak uniwersalny smak, że w zasadzie można je udekorować wszystkimi owocami, orzechami, karmelem czekoladą- czym dusza zapragnie :)

      Usuń