Pages

25 sie 2014

Ciasto śliwkowe na mleku skondensowanym

Ciasta ze śliwkami mają w sobie coś takiego, co sprawia że zawsze wychodzą pyszne :) Podobnie jest w przypadku tego niesamowicie prostego, ucieranego ciasta, które dzięki dodatkowi mleka skondensowanego ma karmelową nutę, a za sprawą śliwek jest wilgotne i lekko kwaśne. Po prostu pyszne :)

SKŁADNIKI (tortownica 22 cm)


  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
  • 200g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 15 kwaśnych śliwek
  • cukier puder

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodawać po jednym jajki i dalej miksować.
  3. Wlać mleko skondensowane i dalej miksować.
  4. Dodać Mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatułką, tak by wszystkie składniki się dokładnie połączyły i powstała gładka masa.
  5. Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki.
  6. Ciasto wylać do formy ( u mnie tortownica 22 cm) i ułożyć na cieście połówki owoców skórką do dołu, lekko je wciskając.
  7. Piec 45-60 min w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka ( piekłam 55 minut, wszystko zależy od piekarnika, formy i wysokości ciasta).
  8. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem i podawać np. z filiżanką herbaty.
Smacznego!



4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, jak ja dawno nie jadłam ciasta śliwkowego, nie wiem nawet czemu. :o

    Zapraszam w wolnej chwili.
    http://idzpocwiczyc.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie upiecz, zwłaszcza teraz kiedy śliwkowy sezon w pełni :)

      Usuń
  2. Podoba mi się dodatek mleka skondensowanego, zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń