Pages

24 sie 2014

Przepyszne śliwkowo- morelowe muffiny na jogurcie naturalnym

Muffinki doskonałe. Mięciutkie, aromatyczne, pełne owoców. Ciężko zachować umiar przy ich jedzeniu:) Razem z jagodowymi i czakoladowymi te zdecydowanie należą do moich ulubionych. 

SKŁADNIKI


  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej ( można użyć tylko mąki pszennej)
  • 2 jajka
  • pół szklanki ( można więcej) cukru demerara
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • 300g jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 morele
  • 3 śliwki
  • cukier puder


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. W jednej miseczce wymieszać wszystkie sypkie składniki- mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę.
  2. W drugiej miseczce roztrzepać jajka, dodać olej, oraz jogurt.
  3. Morele i śliwki umyć i pokroić w sporą kostkę.
  4. Połączyć składniki suche z mokrymi za pomocą łyżki lub szpatułki ( nie miksować!). Mogą pozostać nieduże grudki.
  5. Na koniec dodać pokrojone owoce i delikatnie wymieszać.
  6. Nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Piec ok 25 min w 170 stopniach.
  7. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz