Muffinki doskonałe. Mięciutkie, aromatyczne, pełne owoców. Ciężko zachować umiar przy ich jedzeniu:) Razem z jagodowymi i czakoladowymi te zdecydowanie należą do moich ulubionych.
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej ( można użyć tylko mąki pszennej)
- 2 jajka
- pół szklanki ( można więcej) cukru demerara
- pół szklanki oleju roślinnego
- 300g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 morele
- 3 śliwki
- cukier puder
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W jednej miseczce wymieszać wszystkie sypkie składniki- mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę.
- W drugiej miseczce roztrzepać jajka, dodać olej, oraz jogurt.
- Morele i śliwki umyć i pokroić w sporą kostkę.
- Połączyć składniki suche z mokrymi za pomocą łyżki lub szpatułki ( nie miksować!). Mogą pozostać nieduże grudki.
- Na koniec dodać pokrojone owoce i delikatnie wymieszać.
- Nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Piec ok 25 min w 170 stopniach.
- Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz