Pages

22 sie 2014

Zapiekane jajka z kurkami i czosnkiem niedźwiedzim.

Szybkie, proste i smaczne, a do tego efektowne śniadanie. Tak, to możliwe :) Wystarczy nagrzać piekarnik, zblanszować kurki, napełnić kokilki i do piekarnika. A po niecałych 10 minutach już można zajadać pyszne śniadanie :)




SKŁADNIKI ( 2 porcje)

2 jajka
8-10 niedużych kurek
1/2 niedużej szalotki lub cebulki cukrowej
2 łyżki śmietany
1 łyżka tartej mozarelli/ parmezanu/ grana padano
czosnek niedźwiedzi ( jesli nie mamy można użyć innych ziół świeżych lub suszonych np. tymianku, estragonu)
sól
pieprz ( u mnie przyprawa 7 smaków pieprzu z suszoną mandarynką)

dodatkowo

pieczywo pełnoziarniste
pomidor
świeża bazylia


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Kurki dokładnie oczyścić. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić kurki z cebulką. Trzymać na patelni do momentu aż woda puszczona przez kurki odparuje. Doprawić solą i pieprzem.

2. Kurki wymiesząć ze śmietaną i czosnkiem niedźwiedzim. Ułożyć w kokilkach.

3. Na wierzchu każdej kokilki wbić jajko i posypać tartą mozarellą lub parmezanem oraz czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem.

4. Zapiekać 6-10 min w 200 stopniach. Najlepije smakują kiedy białko jest ścięte, a żółtko jeszcze płynne. Żeby uzyskać taki efekt trzeba wyczuć swój piekarnik, ja piekłam 8 min.

5. Pełnoziarnistą bułkę pokroić w cieniutkie plasterki, lekko podpiec i ułożyć na niej pomidory pokrojone w kostkę i posypać świeżą bazylią.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz